M. Šefčovič rokoval s poľskými lídrami o energetickej únii

Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič a poľskí lídri dnes rokovali vo Varšave o plánoch na jej vytvorenie v rámci 28-členného európskeho bloku. Jej cieľom je zaistiť väčšiu bezpečnosť Európskej únie (EÚ) v oblasti dodávok energií, keďže vzťahy medzi Bruselom a jeho najväčším dodávateľom – Ruskom sú problematické. Informovala o tom agentúra AP.
Základy plánu budú známe v priebehu tohto mesiaca. Poľsko vyzvalo Brusel na zaistenie väčšej energetickej bezpečnosti EÚ prostredníctvom opatrení, ako je napríklad väčšia efektívnosť využívania energií, spoločný nákup plynu, spoločné zdieľanie zdrojov v rámci EÚ a v dôsledku toho zníženie závislosti od dovozu plynu. Napäté vzťahy medzi EÚ a Ruskom po anexii Krymu a pre podporu ukrajinských separatistov zo strany Moskvy ešte zdôraznili naliehavosť tohto plánu.
Šefčovič sa vo Varšave stretol s premiérkou Ewou Kopaczovou a podpredsedom poľskej vlády Januszom Piechocinskim.
Rokovaniam predchádzala víkendová správa o rozhodnutí amerického koncernu Chevron ukončiť prieskum poľských ložísk bridlicového plynu. Podľa Chevronu doterajší prieskum odhalil, že ťažba v Poľsku by nebola výhodná a dostatočne rentabilná v porovnaní s jeho ložiskami v iných lokalitách. Zasadil tak tvrdú ranu plánom Poľska, ktoré dúfalo, že jeho vlastné ložiská bridlicového plynu mu pomôžu znížiť závislosť od dovozu tejto komodity z Ruska.

Súvisiace články

Aktuálne správy