Zisk koncernu Exxon Mobil v 4. štvrťroku výrazne klesol, medziročne o 22 %

Americký ropný koncern Exxon Mobil oznámil, že jeho zisk za 4. štvrťrok 2014 výrazne klesol, medziročne o 22 %. Dôvodom je zníženie cien ropy, ktoré si vyžiadalo svoju daň. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Konkrétnejšie, zisk spoločnosti sa za tri mesiace do konca decembra znížil na 6,57 miliardy USD (5,01 miliardy eur), čo predstavuje 1,56 USD na akciu, z 8,35 miliardy USD alebo 1,91 USD/akcia v 4. kvartáli 2013.
Tento výsledok však prekonal odhady analytikov, ktorí koncernu predpovedali zisk 1,34 USD na akciu.
Tržby koncernu v sledovanom období dosiahli 87,28 miliardy USD a mierne zaostali za odhadmi trhu, ktorý očakával tržby v priemere 87,6 miliardy USD.
Produkcia ropy a plynu v poslednom kvartáli minulého roka klesla o 3,8 %.
Ropné koncerny na celom svete zrušili tisíce pracovných miest v dôsledku klesajúcich cien ropy. Komodita od júna minulého roka stratila vyše 50 % zo svojej hodnoty. Môžu za to nové technológie, ktoré umožňujú ťažbu z nekonvenčných zdrojov. Produkcia ropy v USA vďaka tomu vlani vzrástla na zhruba 30-ročné maximum. Ponuka na trhu však v dôsledku toho vysoko prekonala dopyt, čo viedlo k pádu cien ropy, najhoršiemu od globálnej finančnej a hospodárskej krízy v rokoch 2007-2009.
Exxon navyše zasiahli aj sankcie Západu proti Rusku. Musel totiž zastaviť spoluprácu s ruskou spoločnosťou Rosnefť, s ktorou realizoval prieskum v ruských arktických vodách.

Súvisiace články

Aktuálne správy