Ropné podniky je v panike

Ropný sektor je v panike . V stredu agentúra Energy Information Agency ( EIA ) nahlásila ďalšie obrovské nahromadenie ropných zásob, čo posielalo cenu ropy nadol o ďalšie 3 % pod 45 USD za barel . Ropné spoločnosti , kedysi ťažiace pri cene ropy okolo 100 USD za barel sú nútené prijať určité krajné opatrenia, aby zabezpečila ich prežitie.

Pri cene ropy pod 50 dolárov za barel, je neekonomické ťažiť možno až 15 % celosvetovej dodávky. V Spojených štátoch , je tento podiel vyšší, možno aj o 30 %. V Kanade, je to ešte horšie.

Pokiaľ teda tieto spoločnosti stratia veľké percento svojich ziskov, musia robiť radikálne opatrenia. Jedno hlavné opatrenie je znížiť výdavkový rozpočet.

Veľké spoločnosti sú tí šťastnejší . Menšie ropné spoločnosti zamerané na ťažbu amerických ropných bridlíc čelia ešte rýchlejšiemu poklesu ich ziskových marži, pričom niektoré vrty strácajú 80 % svojej produkcie v prvých dvoch rokoch . Menšie ropné spoločnosti boli nútene aby robili ešte extrémnejšie škrty, než väčšia konkurencia.

Podniky nemajú na výber – nezávislé americké ropné spoločnosti sú nútené hrať časovú hru, škrtať výdavky, čakať v bunkri a dúfať, aby ceny ropy začali rásť dostatočne rýchlo, aby sa zachránili.

Niekoľko mesiacov do budúcna sa bude produkcia ropy držať vysoko, tým pádom je to pre tieto podniky hra, kde sa počíta s prehrami.

Súvisiace články

Aktuálne správy