V Rakúsku dosiahla v januári miera nezamestnanosti 10,5 %

Počet nezamestnaných v Rakúsku v dôsledku pretrvávajúcej ťažkej hospodárskej situácie v januári 2015 znovu vzrástol. Informuje o tom agentúra APA s odvolaním sa na dnešnú správu spolkového ministerstva práce.
Koncom uplynulého mesiaca registrovali úrady práce vyše 472.500 nezamestnaných. Medziročne sa ich počet zvýšil o 5,1 %. Podľa rakúskej metodiky miera nezamestnanosti vzrástla o 0,8 percentuálneho bodu a dosiahla 10,5 %.
Podľa metodiky Eurostatu, štatistického úradu EÚ, dosahuje miera nezamestnanosti len 4,9 %. V Rakúsku je po Nemecku druhá najnižšia v EÚ.
Metodika Eurostatu nepovažuje za nezamestnaných ani ľudí s nízkymi príležitostnými príjmami, ani účastníkov preškoľovacích kurzov a podobne.
V Rakúsku sa na rekvalifikačných kurzoch minulý mesiac zúčastňovalo vyše 66.000 osôb.
Najväčší prírastok nezamestnaných sa zaznamenal vo Viedni 19,1 %, najnižší v spolkovej krajine Korutánsko 2,5 %. Počet nezamestnaných vo vekovej skupine nad 50 rokov vzrástol o 13,7 %, medzi cudzincami bol prírastok 18,9 % a v skupine osôb so zníženou pracovnou schopnosťou bol vzostup o 16,3 %. V krajine bolo vyše 20.000 ľudí dlhodobo nezamestnaných. V Rakúsku sa za takých pokladajú osoby, ktoré sú bez práce viac ako 12 mesiacov. Medziročne sa ich počet zvýšil o vyše 100 %.
Silná nezamestnanosť zostáva v stavebníctve. Bývalí stavbári tvoria medzi voľnými ľuďmi na pracovnom trhu 18,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy