Aktivita výrobného sektora Číny klesla aj v januári

Aktivita čínskeho výrobného sektora pokračovala v januári 2015 v poklese, čo zvyšuje tlak na vládu, aby prijala ďalšie opatrenia na podporu druhej najväčšej ekonomiky sveta. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Pokračovanie poklesu pritom potvrdili ako banka HSBC, tak vládna Čínska federácia logistiky a nákupu (CFLP). Dnes HSBC zverejnila konečný údaj za január, v rámci ktorého uviedla, že jej index nákupných manažérov pre výrobný sektor Číny dosiahol 49,7 bodu. To je len minimálne zvýšenie oproti decembrovej úrovni 49,6 bodu, ktoré naďalej znamená pokles sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Pokles tak sektor zaznamenal už druhý mesiac po sebe.
Navyše, správa HSBC nasledovala po nedeľňajšom (1.2.) oznámení CFLP, ktorá uviedla, že jej index nákupných manažérov pre výrobný sektor dosiahol v januári 28-mesačné minimum. Index zaznamenal v januári 49,8 bodu oproti 50,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Výsledok je najhorší od septembra 2012, keď tiež predstavoval hodnotu 49,8 bodu.
Obe inštitúcie sa pritom vo svojich výsledných údajoch často líšia. Dôvodom je, že CFLP viac sleduje veľké štátne podniky, zatiaľ čo HSBC sa vo väčšej miere zameriava na menšie a súkromné firmy. Fakt, že oba indexy vykázali pokles aktivity, signalizuje rozsiahly útlm sektora a zvyšuje pravdepodobnosť, že čínska vláda bude musieť pristúpiť k podporným opatreniam.
Čínska ekonomika vzrástla minulý rok o 7,4 %, čo bol najslabší rast takmer za štvrťstoročie. Ekonómovia pritom počítajú s tým, že aj v ďalších rokoch sa tempo rastu čínskej ekonomiky bude spomaľovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy