Investujeme cez internet: Technológie z vás finančného žraloka neurobia

, FIO Foto: SITA

Internet poskytuje ľuďom obrovské možnosti. Jednou z nich je aj investovanie on-line. Stačí si stiahnuť príslušnú aplikáciu do smartfónu a môžete začať. Skutočne? Samotná aplikácia je len podpora, úspešný maklér musí toho vedieť viac.

Obchodovanie s cennými papiermi prostredníctvom internetu sa teší obľube. Umožňuje úplnú kontrolu nad stavom finančných prostriedkov. Mnohým obchodníkom pomáhajú takéto aplikácie pohotovo reagovať na meniacu sa situáciu finančných trhov. V prípade potreby môžu vďaka nim v priebehu niekoľkých sekúnd nakúpiť alebo predať akcie či iné cenné papiere a to bez obmedzenia s minimálnou čiastkou. A všetko úplne jednoducho prostredníctvom telefónu v ruke.

„Investičné aplikácie dnes ponúkajú bezpečné a rýchle obchodovanie v rámci nových digitálnych zariadení. Stačí si príslušnú aplikáciu stiahnuť z Google Play alebo iTunes do svojho telefónu či tabletu. Vďaka nim potom môžete pohodlne sledovať vývoj cenných papierov, zobrazit své portfolio a nakupovat či predávať akcie online,“ hovorí Jan Bláha z Fio banky.

Samotná aplikácia z vás však hviezdu finančných trhov neurobí. Úspešný maklér musí poznať, aký typ investora je a aký druh investovania je pre neho najvhodnejší. To znamená, ujasniť si rozumné investovanie s časovým horizontom hodín, dní, poprípade niekoľkých týždňov. Výnosnosť sa pri tomto spôsobe obchodovania může pohybovat až v desiatkach percent mesačne. Na ňu je však naviazané aj vysoké riziko. Ten, kto ho dokáže minimalizovať, vyhráva.

Obchodovať s akciami môžete cez telefón, na pobočke banky alebo cez internet. Najjednoduchšie, najrýchlejšie a najlacnejšie je to cez internet, pretože sami rozhodujete o svojich investíciách a neplatíte poplatky za využívanie služieb makléra. Na začiatku ho však potrebovať budete. Kritériom jeho výberu môže byť aj možnosť využitia internetu. Pomôže aj skúsenosť či odporučenie aktívneho investora. Ak už obchodníka máte, ten si overí, aké sú vaše investičné ciele, resp. skúsenosti a aký je váš postoj k riziku. Pokiaľ ste si zvolili investovanie cez internet, dá vám prístup k internetovej aplikácii, s ktorou budete môcť obchodovať. Zároveň vám vysvetlí, ako ju môžete plnohodnotne využívať. „Podobne ako pri internetbankingu, aj pre on-line investovanie stačí mať dobré pripojenie na internet. Bezpečnostne sú tieto aplikácie riešené podobne, ako pri internetbankingu. Okrem hesiel a prihlasovacieho mena tu existujú aj iné ochranné mechanizmy, napríklad autorizačné SMS správy,“ vysvetľuje Jan Bláha z Fio banky.

Pri prvom investovaní je dôležité vyhnúť sa začiatočníckym chybám. Rozdeľte svoje investície do viacerých spoločností z rôznych oborov. Zamedzíte tak nedostatočnej diverzifikácii portfólia, čo v preklade znamená, že znížite riziko straty svojich investícií. Úspešného makléra spoznáte vtedy, ak vie ovládať trh natoľko, aby nenakupoval akcie najhodnotnejších podnikov. Vtedy je veľká pravdepodobnosť ich prepadu. Ideálne je siahnuť po akciách tesne pred ich stúpajúcim trendom. Nezabúdajte však na najzákladnejšie pravidlo, zisk je reálny, až keď je v peniazoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy