Eustream čoskoro očakáva dohody o novom plynovode

Dohody o porozumení týkajúce sa projektu nového plynovodu Eastring s partnermi v Bulharsku a Rumunsku by mohli byť podpísané už v najbližších dňoch, povedal pre Reuters šéf Eustreamu Tomáš Mareček.

Zámer slovenského prepravcu zemného plynu Eustreamu vybudovať nový plynovod, ktorý by umožňoval prepravu plynu zo západu cez Ukrajinu na Balkán, sa posúva bližšie k možnej realizácii. Podľa šéfa Eustreamu Tomáša Marečka by totiž už v najbližších dňoch mohlo byť podpísané memorandum o porozumení s partnermi v Bulharsku a Rumunsku. „Očakávame, že memorandum o porozumení s Rumunmi a Bulharmi bude podpísané povedzme do dvoch týždňov,“ povedal Mareček pre agentúru Reuters v stredu počas Európskej plynárenskej konferencie vo Viedni.

Ako dodal, Eustream vystupuje ako hlavný iniciátor projektu, ktorého súčasťou by však ako akcionári v konečnom dôsledku mali byť aj ďalší partneri. Výsledkom by mal byť spoločný podnik s viacerými zahraničnými spoločnosťami. „Určite to prediskutujeme s OMV, taktiež sme o projekte rokovali s Gaz de France,“ povedal Mareček pre Reuters. Ako dodal, v pláne sú aj rokovania s veľkými hráčmi z Nemecka. Predpokladané náklady na vybudovanie plynovodu sú pritom podľa Marečka od 750 mil. eur až po 1,2 mld. eur v závislosti od jeho finálneho trasovania.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v Slovenskej republike. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Od roku 1972 Eustream prepravil viac ako 2,2 bilióna metrov kubických plynu. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2 255 kilometrov a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 600 megawattov.

Stopercentným vlastníkom Eustreamu je firma SPP Infrastructure, v ktorej má Slovenský plynárenský priemysel ovládaný štátom 51-percentný podiel a 49-percentný podiel Slovak Gas Holding B.V., ktorý vlastní česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

Súvisiace články

Aktuálne správy