Dôvera v priemysle v januári mierne stúpla

Vývoj indikátora dôvery v priemysle v prvom mesiaci roka 2015 pritom podľa Štatistického úradu SR ovplyvnilo očakávané mierne zvýšenie produkcie na najbližšie tri mesiace a rast objednávok.

Dôvera v slovenskom priemysle sa v januári oproti decembru mierne zlepšila. Hodnota indikátora dôvery v priemysle stúpla o jeden bod na 2,3 bodu, čo je mierne nad úrovňou dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora v prvom mesiaci roka 2015 pritom podľa Štatistického úradu SR ovplyvnilo očakávané mierne zvýšenie produkcie na najbližšie tri mesiace a rast objednávok.

Ako ďalej vyplýva z výsledkov konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR v priemysle, trend priemyselnej produkcie sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zlepšil. Hodnotenie vzrástlo o 5 bodov na 4 body. Rastúci trend zaznamenali najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, dodávky elektriny, plynu a pary a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov. Naopak pokles uviedli producenti v odvetviach výroby dopravných prostriedkov, strojov a zariadení a v chemickom priemysle.

Konjunkturálne saldo objednávok sa oproti decembru zvýšilo o jeden bod na hodnotu mínus šesť bodov. Napriek tomu sa však nezaznamenal rast v žiadnom priemyselnom odvetví. Pokles objednávok naznačili respondenti v odvetví výroby strojov a zariadení, drevených a papierových výrobkov a ostatných nekovových výrobkov. Počet objednávok považuje za dostatočný 89 % respondentov.

Hodnotenie objednávok na export sa znížilo o tri body na záporných šesť bodov. Pokles predpokladajú najmä vo výrobe strojov a zariadení, drevených a papierových výrobkov, v chemickom priemysle a výrobe ostatných nekovových výrobkov. Podobne ako pri domácich objednávkach, aj v objednávkach na export nezaznamenali rast, s výnimkou farmaceutického priemyslu, v žiadnom odvetví. Za dostatočný ho považuje 90 % exportujúcich respondentov.

Saldo zásob hotových výrobkov v januári zostalo na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom mesiaci. Pokles stavu zásob uviedli respondenti len v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii, dodávke elektriny, plynu a pary, vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a kovov a kovových konštrukcií. Naopak rast zásob signalizovali najmä v ťažobnom priemysle, vo výrobe strojov a zariadení a v chemickom priemysle. Zásoby považuje za primerané 95 % respondentov.

Hodnotenie očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace oproti decembru vzrástlo o dva body na 15 bodov, stále je však 5 bodov pod dlhodobým priemerom. Najväčšími optimistami sú respondenti vo výrobe dopravných prostriedkov, v chemickom priemysle a vo výrobe strojov a zariadení. Pokles očakávajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií a výrobe potravín.

V najbližšom trojmesačnom období pritom väčšina firiem, 79 %, neočakáva zmenenú úroveň cien priemyselných výrobkov. Zvyšovanie cien očakávajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov. Naopak pokles cien sa očakáva vo výrobe potravín, dopravných prostriedkov a ostatných nekovových výrobkov.

Vo vývoji zamestnanosti sa situácia oproti minulému mesiacu zmenila, saldo pokleslo o štyri body na záporných deväť bodov. Zníženie zamestnanosti predpokladajú hlavne v dodávke elektriny, plynu a pary, výrobe kovov a kovových konštrukcií a v chemickom priemysle. Naopak, rast zamestnanosti sa očakáva hlavne vo výrobe strojov a zariadení a elektrických zariadení.

Pri hodnotení faktorov obmedzujúcich rast priemyselnej produkcie 48 % respondentov uviedlo nedostatočný dopyt po svojich výrobkoch, finančné faktory 16 % a iné faktory 6 %. Medzi inými faktormi sa objavili hlavne blokáda východných trhov, vplyv počasia, či nedostatok zamestnancov. Žiadne obmedzujúce faktory nepociťuje 33 %.

Takmer štyri pätiny respondentov považujú svoju súčasnú produkčnú kapacitu za dostatočnú a 19 % za viac ako dostatočnú. Na základe objednávok majú podniky zabezpečenú prácu v priemere na 7 mesiacov, pričom zásoba práce je zabezpečená najmä v dodávke elektriny, plynu a pary, dodávke vody a výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov.

V nasledujúcich troch mesiacoch možno podľa predpovedí respondentov očakávať pokles vo vývoji objednávok, celkové saldo sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím znížilo o štyri body. Pokles signalizujú hlavne respondenti vo výrobe ostatných nekovových výrobkov, textilu a odevov a v ťažobnom priemysle.

V porovnaní s minulým štvrťrokom vzrástlo saldo očakávaného exportu o deväť na 16 bodov. Rast exportu očakávajú hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov, v chemickom priemysle a výrobe drevených a papierových výrobkov. Priemyselné firmy využívajú výrobné kapacity v priemere na 81 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy