Spotrebiteľské ceny v USA v decembri medzimesačne klesli o 0,4 %

Americké spotrebiteľské ceny v decembri medzimesačne klesli najvýraznejšie za šesť rokov. Predpokladá sa, že by to mohlo podporiť argumenty v prospech toho, aby centrálna banka USA odložila zvýšenie úrokových sadzieb. Americké ministerstvo práce v piatok informovalo, že celková hladina spotrebiteľských cien v decembri medzimesačne klesla o 0,4 %. Išlo o najväčší pokles od decembra 2008.
Medziročná decembrová inflácia v USA bola na úrovni 0,8 %, čiže bola najslabšia od októbra 2009. Medzimesačná takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola v decembri na nulovej úrovni. Iba druhýkrát od roku 2010 jadrová inflácia neposilnila. Medziročná decembrová jadrová inflácia bola na úrovni 1,6 %. Bola tak najnižšia od februára minulého roka.

Benzín na americkom trhu v decembri zlacnel o 9,4 %. Bolo to jeho najväčšie zlacnenie od decembra 2008. V novembri sa ceny benzínu v USA znížili o 6,6 %. Zlacňovanie benzínu na americkom trhu trvá už šesť mesiacov po sebe. Decembrové ceny potravín v USA stúpli o 0,3 % po zdražení o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy