Spotrebiteľské ceny v USA v decembri klesli, druhý mesiac po sebe

Spotrebiteľské ceny v USA aj v decembri klesli, už druhý mesiac po sebe a najstrmšie za šesť rokov. Dôvodom je opäť prudké zlacnenie benzínu. Pád spotrebiteľských cien poukazuje na slabé inflačné tlaky, čo zase zvyšuje pravdepodobnosť, že americká centrálna banka Fed odloží plány na zvýšenie rekordne nízkych úrokových sadzieb. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa najnovších údajov ministerstva práce vo Washingtone sa index spotrebiteľských cien v USA vlani v decembri medzimesačne znížil o 0,4 %. To bol jeho najväčší pokles od decembra 2008. Na ilustráciu, v novembri sa napríklad znížil o 0,3 % a v októbri stagnoval.
V medziročnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v USA v poslednom mesiaci 2014 zvýšili len o 0,8 %, menej ako v novembri, keď stúpli o 1,3 %. Decembrové tempo ich rastu tak bolo najpomalšie od októbra 2009. Analytici z Wall Street však takéto výsledky očakávali.
Jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú ceny potravín a energií, v decembri oproti novembru stagnoval a v medziročnom porovnaní vzrástol o 1,6 %.
Ceny energií sa v decembri znížili medziročne o 4,7 %, pričom ceny benzínu sa prepadli o 9,4 %, najstrmšie od decembra 2008. Benzín v USA už šesť mesiacov v rade zlacňuje.
Rast cien potravín sa však v decembri mierne zrýchlil na 0,3 % z novembrových o 0,2 % a z 0,1 % v októbri.

Súvisiace články

Aktuálne správy