Priveľa konšpirácií okolo ropy: Prečo Arabi nie sú šialení

, investujeme Foto: SITA

Prečo sa šejkovia správajú tak bláznivo? Ak by umožnili organizácii OPEC znížiť ťažbu ropy, dostali by ľahko cenu suroviny späť na sto dolárov a udržali si svoje rozprávkové zisky. Stoja za tým americkí spojenci a ich spoločná akcia proti Rusku. Alebo je skôr za tým teroristický útok islamistov na Európu so snahou postaviť ťažbu v Británii a v Nórsku mimo hru?

Podobných názorov aj presne popísaných scenárov je plný internet. Niektoré teórie sú až neuveriteľne konšpiračné, iné sa len snažia vyvolať emócie. Pritom vysvetlenie môže byť skutočne racionálne. OPEC neznížil ťažbu predovšetkým preto, lebo by to nemalo na cenu ropy žiadny veľký vplyv. Dočasne by sa možno podarilo cenu za barel poslať o niečo vyššie, ale v strednom a dlhodobom horizonte, by to naopak viedlo k ešte väčšiemu poklesu. To sú jednoducho ekonomické zákony, s nimi súvisí problém alokácie kapitálu.

Do ropného priemyslu bude prúdiť o toľko viac investícií, o čo vyššia bude cena ropy. Keď bude cena sto dolárov za barel, budú skúmané a otvárané ložiská pracujúce s rentabilitou niekde pri šesťdesiatich alebo sedemdesiatich dolároch. Pokiaľ bude tendencia k rastu, začnú byť zaujímavé aj ďalšie drahšie možnosti. Naopak s poklesom ceny sa investičná aktivita zníži, pretože vzrastie riziko straty. Terajšia hladina okolo šesťdesiat dolárov za barel je v dlhodobejšom výhľade pre OPEC a zvlášť jeho arabských členov dôležitá preto, že obmedzí príchod nových ťažiarov. Niet divu, že americkí producenti niekoľkokrát potvrdili, že ich bridlicové ložiská budú ziskové aj pri cenách pod štyridsať dolárov za barel. Takýmto vyhlásením dávajú svojim investorom najavo, že hrozí síce obmedzenie ziskovej marže, ale nie zmarenie ich investície. Je to ekonomicky úplne jednoduchá rovnica, ktorá naozaj nepotrebuje žiadne zložité myšlienkové konštrukcie.

V skutočnosti Američania dokážu ťažiť s rentabilitou aj hlboko pod tridsať dolárov a táto hladina ďalej klesá s tým, ako vďaka moderným technológiám rastú možnosti.

Ak OPEC zníži kvóty, cena sa pohne hore. Ale prebytok suroviny na trhu je značný, preto bude arabská a ďalšia ropa nahradená inou. Zníženie ťažby síce bude teoreticky vyvážené vyššou cenou, no iba dočasne. Intenzita nových prieskumných prác však vzrastie a je len otázka času, kedy dorazí na trh ďalšia a ďalšia ropa. Ceny následne znovu poklesnú. OPEC ale nezníži ťažbu, lebo to nikam nevedie. V roku 2011 boli Spojené štáty s podielom 13 percent druhým najdôležitejším odberateľom Saudskej Arábie. O rok neskôr sa podiel znížil na 1,4 percenta a ďalej klesá. Informácie posledných desať rokov ako celok hovoria o tom, že suroviny je dosť a kapacít tiež. OPEC si nemôže dovoliť obmedziť ťažbu tak, aby to naozaj vyvolalo šok. Navyše by to bol bumerang.

Rozhodnutie arabských šejkov udávajúcich tón v OPEC nie je bojom o súčasnú ťažobnú kapacitu a súčasný podiel na trhu. Je to predovšetkým ich boj o kapacitu v budúcnosti. Ak sa má ropa v najbližších desaťročiach udržať dostatočne vysoko nad onými štyridsiatimi dolármi za barel, o ktorých hovoria ako o prijateľne rentabilnej cene Američania pri ťažbe z bridlíc, potom terajšia cena nesmie príliš vzrásť. Ďalšie obdobie drahej ropy by viedlo k prílivu agresívnych investícií do ťažby. A to by tiež znamenalo, že sa významne zvýši nebezpečenstvo kolapsu cien.

Prečo podsúvať šejkom iné záujmy, než sú ich vlastné? Veď nejde o žiadnu politiku, len o trh a jeho fungovanie. Arabské krajiny dospeli k racionálnemu záveru, že pre nich je lepšie zastaviť boom kapacít, a keď na to doplatia niektorí konkurenti, o to lepšie. Koniec koncov ani Rijád z tejto skúšky nevyjde úplne bez škrabancov. Schodok rozpočtu Saudskej Arábie pre rok 2015 je naplánovaný na 39 miliárd dolárov, čo je vysoká suma aj pre tak bohatú krajinu. Šejkovia sa ale rozhodli túto skúšku podstúpiť a ostatní producenti sa s tým musia zmieriť. Saudom je v skutočnosti úplne jedno, že ich postup ničí Venezuelu a Rusko vedie do nezávideniahodnej špirály problémov. Nie je za tým nič, čo by hoci aj vzdialene pripomínalo konšpiráciu. Je to len ekonomika.

 

Autorom je Luboš Smrčka pre investujeme.cz

Súvisiace články

Aktuálne správy