Objektívny obraz: Rusi si chcú za miliardy kúpiť lepšiu povesť

, ČT24, ČTK Foto: SITA

Ruská vláda plánuje štedrejšie financovať štátnu propagandu do zahraničia. Vyplýva to z vládneho návrhu na zapojenie krajiny do medzinárodnej informačnej výmeny. Kým podľa pôvodných plánov mal štátny rozpočet podporiť "národné informačné záujmy" v rokoch 2015-17 sumou 45,7 miliardy rubľov (0,61 miliardy eur), podľa aktuálnej informácie to bude 69 miliárd rubľov (0,91 miliardy eur). Robí tak napriek plánovanému škrtanie kvôli prepadu rubľa aj sankciám.

Príjemcovia štátnej pomoci majú byť najmä televízna stanica Russia Today (RT), nepretržitý spravodajský kanál vysielajúci v angličtine, a agentúra Rossija Segodňa, mohutný spravodajský konglomerát vybudovaný vlani s využitím kapacít tlačovej agentúry RIA Novosti. Zvýšenie výdavkov má podľa zastrešujúceho ministerstva spojov "rozšíriť účasť Ruskej federácie v medzinárodnej výmene informácií" a zabezpečiť "obranu národných záujmov krajiny v informačnej sfére". Zmyslom je budovať objektívny obraz o Rusku a jeho politike v cudzine.

Efektivitu investícií bude vraj vláda posudzovať podľa sledovanosti televízneho spravodajstva a objemu citácií ruských štátnych médií v zahraničnej tlači. Rusko začalo v podmienkach prehlbujúcej sa izolácii výrazne dbať na rozsah štátom kontrolovaných informácií vysielaných do zahraničia. Na domácej scéne zároveň sprísňuje kontrolu opozičných médií, posilňuje cenzúrny dohľad a komplikuje prácu redaktorom a vydavateľom médií kritických voči Kremľu.

Okrem informačných kanálov ale k ostatným segmentom zrejme ruská vláda natoľko štedrá nebude. Včera ohlásil minister financií Anton Siluanov, že kabinet požiada parlament o znížení výdavkov, s výnimkou tých vojenských. Dodal, že celkové výdavky by sa tento rok mali oproti vlaňajšku zvýšiť len o päť percent, namiesto predtým predpokladaného nárastu o takmer 12 percent.

Ruská ekonomika sa teraz stretáva s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársky rast navyše podkopávajú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej postupu v ukrajinskej kríze.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy