Analytici z NBS predpokladajú dodatočné zníženie cien plynu o asi 7 %

Najvýznamnejšou premennou pre budúci cenový vývoj je aktuálny pokles cien ropy. Ten sa premieta takmer okamžite do poklesu cien pohonných látok. Uviedli to analytici Úseku pre menu, štatistiku a výskum Národnej banky Slovenska (NBS).
S časovým oneskorením by sa mal podľa nich preniesť aj do výraznejšieho poklesu cien plynu pre domácnosti počas roka 2015. V súčasnosti Úrad pre reguláciu sieťových odvetví znížil maximálnu cenu plynu o približne 1 %.
„Po zohľadnení váhy komodity vo výslednej cene plynu pre domácnosti, ako aj regulačného rámca (regulačné obdobie 2012 až 2016, spôsob výpočtu komoditnej zložky ceny plynu pre domácnosti, maximálna miera primeraného zisku) za predpokladu pretrvávania súčasných nízkych cien ropy uvažujeme v našich aktuálnych predpokladoch cenového vývoja s dodatočným znížením cien plynu o približne 7 % v apríli 2015,“ priblížili.
Riziko cenového vývoja smerom nadol podľa analytikov predstavuje najmä vývoj regulovaných cien energií pod vplyvom poklesu cien energetických komodít.

Súvisiace články

Aktuálne správy