Konečne: V banke namiesto ľudí začnú pracovať roboty

, WSJ Foto: YT

Kde inde ako v Japonsku, v pobočkách Bank of Tokyo Mitsubishi, budú už čoskoro vítať zákazníkov roboty. Banka sa tak zapíše do histórie ako prvá finančná inštitúcia, kde pracujú aj roboty, informuje The Wall Street Journal.

Je vysoký 58 centimetrov a dostal meno Nao. Robot, ktorý dokáže odpovedať na otázky týkajúce sa jednoduchšieho vybavovania agendy. Ovláda 19 jazykov a čo je mimoriadna schopnosť, nerobí mu problém zanalyzovať správanie sa a emócie zákazníka vstupujúceho do pobočky banky, len na základe letmého pohľadu. "S takýmto nástrojom môžeme zlepšiť komunikáciu so zákazníkmi," povedal hovorca banky v súvislosti s robotickými zamestnancami.

Spočiatku sa roboty objavia v priebehu apríla len v jednej, či dvoch pobočkách. Podľa reakcií zákazníkov sa následne prehodnotí ich rozšírenie. Jeden Nao vyjde na zhruba 8000 dolárov, vyvinuli ho vo francúzskej firme Aldebaran Robotics, tá je vo vlastníctve japonskej technologickej spoločnosti SoftBank. Robot sa doteraz využíval predovšetkým vo výskumných ústavoch a vzdelávacích inštitúciách. Predchodcu Naa, 120 centimetrového robota menom Pepper, už nájdete v 90 rôznych obchodoch v Tokiu. Pepper je síce mobilnejší, ale Nao komunikatívnejší. Navyše dokáže čítať ľuďom z tváre emócie.

Súvisiace články

Aktuálne správy