Tempo rastu inflácie vo Francúzsku sa v decembri 2014 spomalilo

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v decembri 2014 klesla, ale menej, ako analytici očakávali. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, sa v prípade Francúzska vlani v decembri zvýšil medziročne o 0,1 %. To je menej ako v novembri, keď vzrástol o 0,4 %, ale lepší výsledok, ako očakávali ekonómovia, ktorí predpovedali, že zostane na novembrovej úrovni.
V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované ceny tovarov a služieb vo Francúzsku v decembri zvýšili o 0,1 % a tiež prekonali odhady analytikov, ktorí počítali s ich stagnáciou.
Aj tempo rastu neharmonizovanej medziročnej inflácie vo Francúzsko v decembri spomalilo na 0,1 % z 0,3 % v novembri a v medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 0,1 %. Analytici pritom v oboch prípadoch očakávali stagnáciu.
Štatistiky tiež ukázali, že ceny energií v krajine sa v decembri znížili medziročne o 4,4 % a potraviny zlacneli o 0,4 %.
Jadrová inflácia očistená od nestálych cien potravín a energií v decembri medziročne klesla o 0,1 % po novembrovom znížení o 0,2 %, ale medzimesačne sa zvýšila o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy