EÚ signalizuje väčšiu rozpočtovú flexibilitu

Krajiny, ktoré porušujú rozpočtové pravidlá EÚ, by mohli mať väčšiu rozpočtovú flexibilitu v prípade, že uskutočňujú štrukturálne reformy, či verejné investície. Pravdepodobnosť prísnych sankcií voči Taliansku a Francúzsku sa tak znižuje.

Krajiny, ktoré porušujú rozpočtové pravidlá EÚ, by mohli získať väčšiu rozpočtovú flexibilitu v prípade, že uskutočňujú štrukturálne reformy, či verejné investície. Európska komisia (EK) to uviedla v utorok. Pravdepodobnosť prísnych sankcií voči Taliansku a Francúzsku sa tak znižuje.

Pravidlá obsiahnuté v Pakte stability a rastu bránia jednotlivým vládam, aby si nadmerne požičiavali. Pravidlá EÚ stanovujú maximálnu výšku rozpočtového deficitu na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a maximálnu výšku verejného dlhu na 60 % HDP. „My poskytujeme interpretáciu Paktu stability a rastu. Nemeníme, ani neupravujeme žiadne pravidlá paktu,“ povedal Valdis Dombrovskis, eurokomisár pre euro a sociálny dialóg.

Francúzsko už roky dosahuje rozpočtový deficit výrazne nad hranicou troch percent HDP a urobilo málo pre jeho zníženie a to aj napriek prísľubom, že sa to zmení. Francúzsko by mohlo čeliť pokute až do 4,2 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy