BoE by mohla odložiť zvyšovanie sadzieb, ak to bude potrebné

Podľa BBC to uviedol guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney s tým, že banka by túto možnosť uprednostnila pred novým kolom nákupu štátnych dlhopisov.

Britská centrálna banka by mohla odložiť zvyšovanie rekordne nízkych úrokových sadzieb, ak to bude potrebné pre boj s nízkou infláciou. Uviedol to guvernér Bank of England Mark Carney s tým, že banka by túto možnosť uprednostnila pred novým kolom nákupu štátnych dlhopisov. Informácie priniesla britská BBC, Carneyho však priamo necitovala.

Carney očakáva, že miera inflácie v krajine bude ďalej klesať. Podľa jeho slov by sa pokles cien v energetickom sektore a v potravinárstve mohol ďalej rozširovať. „Úniková cesta, ak to bude potrebné, by bola založená skôr na udržaní úrokových sadzieb na rekordných minimách dlhší čas, než na ďalšej tvorbe peňazí prostredníctvom kvantitatívneho uvoľňovania,“ uviedla BBC.

Miera inflácie vo Veľkej Británii sa v decembri dostala na najnižšiu úroveň od mája 2000. Znamená to, že britská centrálna banka (BoE) nie je vystavená tlaku, aby v blízkej budúcnosti zvýšila úrokové sadzby. Medziročná miera inflácie dosiahla v decembri 0,5 %, kým v novembri bola vo výške 1,0 %. V utorok o tom informoval britský štatistický úrad (ONS). Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters počítali s tým, že index spotrebiteľských cien bude v závere minulého roka na úrovni 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy