Predpovede ekonómov: Čechov predbehneme do roku 2020

, ČTK Foto: SITA

Podľa analýzy spoločnosti Deloitte porastie česká ekonomika v najbližších piatich rokoch priemerne o 1,7 percenta, ale slovenská zhruba o tri percentá.

Česi podľa predikcií zvýšia svoju životnú úroveň do roku 2020 na 86 percent priemeru Európskej únie. Slovensko ale podľa štúdie porastie rýchlejšie, zhruba o tri percentá ročne. "Na konci dekády by tak malo s životnou úrovňou na 90 percentách priemeru EÚ predstihnúť Českú republiku," hovorí hlavný ekonóm Deloitte David Marek.

Životná úroveň meraná hrubým domácim produktom (HDP) na obyvateľa v parite kúpnej sily bola predvlani v Česku na 81 percentách krajín EÚ, vlani stúpla na 82,3 percenta. Česko by tak malo predstihnúť na čele stredoeurópskych krajín Slovinsko. Na Slovensku to bolo predvlani približne 75 percent priemeru EÚ. "Vo svetle historickej výkonnosti slovenskej ekonomiky sa môže odhad rastu HDP pre nasledujúcich päť rokov zdať ako nízke číslo, avšak je nutné vziať do úvahy očakávaný vonkajší vývoj. Ak porastie nemecká ekonomika priemerne len o 1,4 percenta, limituje to do značnej miery tiež priestor pre rast slovenského hospodárstva," vysvetľuje Marek.

Globálna ekonomika by podľa analýzy Deloitte mala v rokoch 2016 až 2020 rásť priemerným tempom 3,6 až 3,7 percenta ročne. V rokoch 2010 až 2014 rástla priemerne o 3,9 percenta ročne. Najpomalšie rastúcou vyspelou oblasťou by mala byť eurozóna s priemerným rastom o jedno percento.

Nemecko by malo podľa odhadov rásť priemerným tempom 1,4 percenta, Francúzsko 1,1 percenta a tretia najväčšia ekonomika eurozóny Taliansko o 0,6 percenta. Medzi stredoeurópskymi krajinami by si najväčšiu dynamiku mali udržať Poľsko a Slovensko s rastom HDP zhruba tri percentá ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy