Wall Street Journal: Česká koruna je horšia než rubeľ

, WSJ Foto: SITA

Česká republika to dopracovala na hlavnú stranu webu amerického denníka The Wall Street Journal. Tentoraz išlo o vyhodnotenie, ako si vedú svetové meny začiatkom roka 2015. A žiadna mena na svete si neviedla v prvých 12 dňoch roka 2015 horšie ako česká koruna.

Len v pondelok dopoludnia česká mena oslabila o celé jedno percento voči euru a celkovo už v tomto roku stratila na euro 2,7 percenta. Lenže to nie je až tak vypovedajúce, pretože ani euro si začiatkom roka nevedie nijak oslnivo. Porovnanie koruny s dolárom je však alarmujúce. Voči nemu stratila koruna za necelé dva týždne zhruba 5,4 percenta svojej hodnoty, uvádza Wall Street Journal.

Denník upozorňuje, že koruna si tak od začiatku roka vedie horšie než napríklad na ceny ropy citlivá nórska koruna alebo ruský rubeľ. V utorok ráno sa dosiahla kurz 28,37 za euro a 23,98 za dolár. Na začiatku roka pritom boli kurzy 27,53 Sk / EUR, respektíve 22,80 Sk / USD.

Wall Street Journal sa tiež zaoberá tým, že inflácia na konci minulého roka predstavovala medziročne len 0,1 percenta, čo je ďaleko pod cieľom ČNB, ktorým sú dve percentá. Načrtáva, že ďalším krokom nemôže byť znižovanie úrokov, pretože tie už sú teraz na piatich stotinách percenta. Jedinou možnou odpoveďou sa tak zdá byť ďalšie oslabovanie meny. Lenže aj to už ČNB urobila, keď prikovala menu ku 27 korunám za euro.

Trh ale očakáva, že ČNB na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí 5. februára českú menu ešte viac oslabí. Člen bankovej rady ČNB však už obavy miernil. Povedal, že centrálna banka momentálne nemá dôvod upravovať strop kurzu, ktorý stanovila na 27 korún za euro. Podľa ekonóm by sa kurz po výkyve na 28,40 mal upokojiť a okolo tejto hranice by sa mena mohla pohybovať ešte niekoľko týždňov.

Ako Wall Street Journal poznamenáva, Česká ekonomika nie je jediná, ktorá je úzko viazaná na tú európsku. Poľský zlotý či maďarský forint oslabujú tiež, lenže na rozdiel od ČNB majú tamojšej centrálnej banky ešte priestor pre znižovanie úrokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy