Oslabenie priemyslu potvrdil aj novembrový pokles tržieb

Priemyselné podniky na Slovensku evidovali v jedenástom mesiaci minulého roka medziročný pokles tržieb o 3,4 %.

Novembrové oslabenie slovenského priemyslu potvrdzujú aj dáta týkajúce sa vývoja tržieb. Priemyselné podniky totiž v jedenástom mesiaci minulého roka vykázali medziročný pokles tržieb o 3,4 %. Naposledy sa v takomto rozsahu tržby prepadli ešte v júli 2013. V októbri pritom ešte evidovali mierny medziročný nárast o 0,8 %. Medzimesačne tržby v priemysle v novembri oproti októbru klesli o 1,2 %. Informuje o tom Štatistický úrad SR.

V samotnej priemyselnej výrobe po októbrovom raste tržieb o 2,5 % v novembri naopak o 2,5 % medziročne klesli. Medziročný prepad pokračoval v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu, kde tržby klesli o 8,5 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a v službách spojených s odstraňovaním odpadov, kde sa prepadli o 9,1 %. Jediným sektorom v pozitívnych číslach tak zostala ťažba a dobývanie, kde tržby medziročne stúpli o 4,1 %.

Z odvetví priemyselnej výroby bolo medziročné zníženie tržieb najvýraznejšie vo výrobe dopravných prostriedkov o 11,9 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 3,5 %, výrobe chemikálií a chemických produktov o 9,8 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 3,5 %. Tržby vzrástli najmä vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,6 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 8,1 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 5,8 %.

V rámci ostatných sektorov hospodárstva evidovali štatistici v novembri medziročný pokles tržieb v stavebníctve o 4,5 %, aj keď medzimesačne oproti októbru tržby v tomto sektore stúpli o 1 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 11,1 % pri medzimesačnom náraste o 2 %. Oproti novembru 2013 rástli aj tržby v informačných a komunikačných činnostiach o 2,5 %, keď medzimesačne naopak klesli o 0,8 %. Vo vybraných trhových službách sa zaznamenal medziročný pokles tržieb o 2,4 % pri medzimesačnom znížení o 0,8 %.

Za jedenásť mesiacov minulého roka tak tržby v priemysle medziročne vzrástli o 1,9 % a tržby stavebných subjektov sa znížili o 2,8 %. V doprave a skladovaní medziročne jedenásťmesačné tržby vzrástli o 8,4 % a celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 3,6 %. Vo vybraných trhových službách štatistici evidovali za jedenásť mesiacov nárast tržieb o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy