Príbeh vyhodenej kreditky: Časť ukradnutých peňazí zaplatí klientka, rozhodol arbiter

, ČTK Foto: SITA

Splátková firma poslala kreditnú kartu, ktorá skončila v koši. Niekto ju ale našiel a použil. Finančný arbiter rozhodol, že klient, komu bol karta zaslaná, musí zaplatiť.

Poznáte to. Poštou vám príde v obálke od splátkovej spoločnosti karta a neskôr aj PIN kód k nej. Vy ale nemáte žiaden záujem o žiadne finančné služby a obe obálky skončia v koši. Čo ale čert nechcel, niekto tieto dve obálky nájde a peniaze z karty vytiahne. Kto potom stratu spoločnosti uhradí?

Podľa finančného arbitra síce ide o krádež, ale aj tak časť musí uhradiť zákazník. Žena, ktorej meno je v rozhodnutí finančného arbitra začiernené, si v roku 2008 vzala od Cetelemu pôžičku na elektroniku, ktorú vyplatila o dva roky neskôr. V máji 2013 však z výpisu z kreditnej karty, ktorú jej úverová firma poskytla tiež, zistila, že dlhuje vyše sedemdesiat tisíc. Kreditnú kartu a PIN, ktoré z nezáujmu hodila do koša, totiž niekto zneužil.

Klientka sa preto obrátila na finančného arbitra, aby spor medzi ňou a Cetelemom rozsúdil. Arbiter hľadal dôkazy, ako a prečo sa obálky s kartou a prístupovým kódom dostali do odpadkov a či žena vedela, čo v nich je. A rozhodol, že žena "konala mimoriadne neopatrne a ľahkomyseľne" a že za zneužitie karty zodpovedá ona. Našťastie ale nemusí uhradiť celú sumu vo výške 74 tisíc českých korún. Pôvodný úver, ktorý mohla žena u Cetelemu čerpať, bol totiž len 41 tisíc. Spoločnosť ho síce neskôr dvakrát navýšila až na oných 74 tisíc, ale to arbiter vyhlásil za neplatné. Žena totiž výslovne nepovedala, že so zvýšením súhlasí. Cetelem sa tak bude musieť zvyšných 33 tisíc domáhať po človeku, ktorý kartu odcudzil a vybral z nej peniaze.

Či sa firma dostane ku zvyšku ukradnutej sumy, bude záležať zrejme na tom, či polícia páchateľa nájde. "Podrobné informácie týkajúce sa spôsobu úhrady spôsobenej ujmy, ako aj súvisiaceho trestného konania, nemožno vzhľadom na povinnosť mlčanlivosti o podrobnosti o konkrétnych klientskych obchodoch poskytnúť," odmietla uviesť podrobnosti hovorca úverovej firmy Barbora Minksová.

Firma zároveň dostala 15 tisícovú pokutu. Zákon totiž hovorí, že ak arbiter aj len čiastočne vyhovie navrhovateľovi, v tomto prípade teda onej žene, musí inštitúcia ako druhá strana sporu, zaplatiť peňažnú sankciu. "Cetelem rešpektoval nález finančného arbitra a uhradil uloženú pokutu," uzavrela Minksová.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy