Poľská PKP Cargo vyhlásila tender na nákup lokomotív, premávať budú aj do SR

Poľský nákladný železničný dopravca PKP Cargo vyhlásil tender na nákup 20 lokomotív v hodnote 400 miliónov zlotých (93,53 milióna eur).

Poľský nákladný železničný dopravca PKP Cargo vyhlásil tender na nákup 20 lokomotív v hodnote 400 miliónov zlotých (93,53 milióna eur). Tieto lokomotívy budú premávať na tratiach do Nemecka, Českej republiky, na Slovensko, do Rakúska, Belgicka a Maďarska. Informovala o tom agentúra PAP.
PKP Cargo je jeden z najväčších hráčov na európskom trhu nákladnej železničnej dopravy. Tender súvisí aj s decembrovou akvizíciou českej dopravnej spoločnosti Advanced World Transport (AWT). Poľská spoločnosť chce totiž expandovať v strednej a východnej Európe, preto za 103,2 milióna eur kupuje 80-% podiel v českej AWT. Podľa predsedu predstavenstva PKP Cargo Adama Purwina vďaka tejto akvizícii vzrastie podiel poľského dopravcu na českom trhu a významne sa posilní aj strategická pozícia PKP Cargo v strednej Európe. Česká republika je totiž pre poľskú firmu bránou do južnej Európy v smere na Jadran a umožní jej predĺžiť železničné trasy. Exkluzívne rokovania viedli obe firmy od septembra 2014.
Prvé lokomotívy z plánovaných 20 by chcela PKP Cargo zaradiť do prevádzky už v auguste 2016 a posledné v marci 2017.
PKP Cargo je nákladná divízia poľských štátnych dráh PKP. Firma bola privatizovaná na burze, PKP v nej teraz vlastní iba tretinu akcií. Zaujímavosťou je, že 5 % akcií získala nórska vláda. PKP Cargo je druhý najväčší nákladný dopravca v Európskej únii (EÚ).

Súvisiace články

Aktuálne správy