Ekonomické vyhliadky celého regiónu OECD sú stabilné

Ekonomické vyhliadky celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sú stabilné rovnako ako vyhliadky ezurozóny, aj keď jej najväčšia ekonomika - Nemecko stráca tempo.

Ekonomické vyhliadky celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sú stabilné rovnako ako vyhliadky ezurozóny, aj keď jej najväčšia ekonomika – Nemecko stráca tempo. Naznačujú to výsledky z prieskumu organizácie so sídlom v Paríži, ktoré dnes zverejnili agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa prieskumu, ktorý OECD aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), v novembri 2014 len mierne vzrástol na 100,5 bodu z októbrových 100,4 bodu.
Hodnota indexu CLI pre celú eurozónu v novembri stagnovala na úrovni 100,6 bodu, ale v prípade Nemecka klesla o niečo hlbšie pod hranicu 100 bodov, a to na 99,5 bodu z 99,6 bodu v októbri. Francúzsko, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, zaznamenalo v novembri mierny nárast CLI na 100,3 bodu z októbrových 100,2 bodu, ale taliansky index klesol na 101 bodov zo 101,1 bodu.
V prípade Británie sa novembrový CLI znížil na 100,3 bodu zo 100,4 bodu v októbri a ruský sa prepadol na 99,8 bodu zo 100,2 bodu.
Hodnota novembrového indexu pre USA stagnovala na úrovni 100,4 bodu a aj japonský index sa udržal na októbrovej úrovni 99,8 bodu, zatiaľ čo čínsky v novembri vzrástol na 99,3 bodu z 99,2 bodu.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy