Hospodárstvo eurozóny podľa OECD stabilne rastie

Zo zloženého vedúceho indikátora, ktorý zostavuje Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj, vyplýva stabilný rast hospodárstva eurozóny napriek spomaleniu Nemecka

Celkový ekonomický rast krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) podľa zložených vedúcich indikátorov (CLI), ktoré organizácia zostavuje, by mal zostať stabilný napriek náznakom, že nemecké hospodárstvo stráca energiu. Zložené vedúce indikátory, ktoré signalizujú budúcu ekonomickú aktivitu, ukázali náznaky spomalenia Nemecka a Talianska, ale stabilitu v rámci celej eurozóny. CLI pre celú Organizáciu pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj v novembri stúpol na 100,5 bodu z októbrových 100,4 bodu. OECD o tom informovala v pondelok.

V prípade Francúzska, ktoré je po Nemecku druhou najväčšou ekonomikou v Európe, nastalo mierne zlepšenie zloženého vedúceho indikátora. Jeho novembrová hodnota sa zvýšila na 100,3 bodu z úrovne 100,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Nemecký CLI oslabil na 99,5 bodu z úrovne 99,6 bodu a taliansky CLI klesol na 101 bodov z úrovne 101,1 bodu. Indikátor pre celú eurozónu však zostal na stabilnej úrovni 100,6 bodu.

Na stabilnej úrovni a to vo výške 100,4 bodu zostal aj americký zložený vedúci indikátor. Japonský CLI sa tiež nezmenil a zostal na úrovni 99,8 bodu. V prípade Číny sa zložený vedúci indikátor zlepšil na 99,3 bodu z predošlých 99,2 bodu, ale ruský CLI oslabil na 99,8 bodu z hodnoty 100,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy