Orbánova politika: Maďarské Tesco zatvára 13 obchodov

, portfolio Foto:SITA

Už je to oficiálne oznámené aj samotnou spoločnosťou Tesco, 13 predajní v Maďarsku končí. Tri predajne sú v našincami navštevovanom Győri. Nepopulárny krok sa dotkne zhruba 500 zamestnancov, sú nútení urobiť kvôli legislatívnym zmenám, ktoré významne zvýšia prevádzkové náklady.

V Maďarsku vďaka výrazne vzrástli prevádzkové náklady maloobchodných reťazcov, kvôli legislatívnym zmenám. V budúcnosti tak dokážu prežiť len ziskové firmy, ktorých ročné tržby dosiahnu viac ako 163 miliónov eur.  V prípade, ak dva roky po sebe nedosiahnu zisk, mali by s podnikaním od roku 2018 skončiť. „Kapitálovo silné reťazce si môžu dovoliť vytvárať straty a znižovať ceny, čím však podkopávajú maďarské podniky, ktoré im nedokážu konkurovať,“ vysvetľuje ministerstvo netradičný krok.

Výsledkom je nevyhnutné prehodnotenie počtu obchodných prevádzok. Rušenie sa týka zhruba päť percent, Tesco má u nášho južného suseda celkovo 222 obchodov, zrušenie sa týka menších predajní. "Pre nás je teraz kľúčové nájsť pre našich kolegov z dotknutých obchodov adekvátnu prácu v rámci siete Tesco," vyhlásil Nigel Jones, generálny riaditeľ spoločnosti Tesco pre Maďarsko.

Tesco má problémy na globálnej úrovni, počas doterajšej 96-ročnej histórii firma nemala tak dramatický roka, ako ten vlaňajší. Postaral sa o to aj účtovný škandál, po ktorom sa zisk spoločnosti musel upraviť o 263 miliónov libier. V septembri prišlo so svoje miesto niekoľko manažérov, nový generálny riaditeľ má jasné poslanie, urobiť vo firme poriadok.

Kým Tesco reagovalo na tieto zmeny zrušením niektorých obchodov, reťazec Spar odloží významnú časť investícií a pustil sa smerom k posilneniu franšízovej siete. Údajne by salzburský koncern mohol prísť najmenej o 30 miliónov eur.

Vládne opatrenia v kocke:

1. Vláda premiéra Orbána od prvého januára zvýšila poplatok za štátnu kontrolu potravinových reťazcov zo súčasného 0,1 % až na 6 % ich ročných tržieb. Jeho výška je rozdelená do rôznych úrovní, zdanenie firiem s najvyššími príjmami sa tak môže zvýšiť až 30 násobne.

2. V decembri minulého roka, predĺžili tzv. Stopku nákupným centrám. Novela zákona mala pôvodne skončiť 31. decembra 2014. Bez mimoriadneho povolenia je možné stavať iba obchody s predajnou plochou maximálne 400 m2. U väčších stavieb sa vyžaduje špeciálne posúdenie.

3. Ďalší zo zákonov prijatých v minulom roku hovorí o tom, že od január 2017 nemôže predávať spotrebný tovar ten, koho podnikanie bude stratové, ak ročný obrat presiahne 15 miliárd forintov (zhruba 47 270 000 eur).

 

Súvisiace články

Aktuálne správy