J. Kollár dal novelu zákona o dani z príjmov preskúmať ústavnému súdu

Podnikateľské prostredie na Slovensku dostalo od vlády ďalšiu ranu. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady SR Jozef Kollár na dnešnej tlačovej konferencii na pôde parlamentu. Mal na mysli novelu zákona o dani z príjmov, ktorá od januára zmenila spôsob odpisovania niektorých nehnuteľností. Poslanec jej vyčíta retroaktivitu, preto ju dal preskúmať Ústavnému súdu SR.
Novela z dielne rezortu financií zaviedla od nového roka šiestu odpisovú skupinu, ktorá zahŕňa okrem administratívnych budov napríklad aj bytové domy, hotely, penzióny, budovy pre kultúru, vzdelávanie či zdravotníctvo. Doba odpisovania týchto nehnuteľností sa predĺžila z doterajších 20 na 40 rokov.
„Čiže sa zdvojnásobuje doba odpisovania, čo v praxi povedie k tomu, že podnikatelia, ale napríklad aj prenajímatelia bytov a domov si budú v daňových výdavkoch uplatňovať o polovicu nižšiu sumu ako doteraz. Budú mať teda nižšie daňové výdavky, tým pádom vyšší daňový základ a súčasne vyššiu daňovú povinnosť,“ vysvetlil zákonodarca.
Kollár je presvedčený, že takáto zásadná retroaktivita je v právnom štáte neprípustná. S podporou 33 poslancov parlamentu dnes podal na ústavný súd návrh na začatie konania. „Ide o zmenu, ktorá výrazne mení situáciu hlavne tých podnikateľov, ktorí už spomínaný nehnuteľný majetok v minulosti nadobudli, nastavili si nejako podnikateľské plány a teraz im do nich vláda výrazným spôsobom zasiahla,“ zdôraznil. Ako dodal, v nasledujúcich troch rokoch prídu podnikatelia v dôsledku tohto opatrenia o takmer 220 miliónov eur.
Dôkazom toho, že podnikanie na Slovensku je čoraz ťažšie a menej príťažlivé, sú podľa Kollára aj ďalšie nedávne prípady. Poukázal na ceny elektrickej energie pre podnikateľov, ktoré sú najvyššie v celej Európskej únii, či odmietnutie udeliť RegioJetu licenciu na prevádzkovanie autobusovej linky z Bratislavy do Banskej Bystrice.

Súvisiace články

Aktuálne správy