Slovenská ekonomika v roku 2015: Priemerná mzda by mohla dosiahnuť 880 eur

, Poštová banka Foto: photl

Rok 2014 bol pre slovenskú ekonomiku vo všeobecnosti rokom pozitívnym. Bude taký aj rok 2015?

Slovenská ekonomika v roku 2014 šliapla na plyn, nakoľko v porovnaní s rastom HDP len o 0,9 % v roku 2013, sú čísla za rok 2014 oveľa zaujímavejšie. Konečné údaje týkajúce sa rastu našej ekonomiky za celý vlaňajší rok ešte nepoznáme, ale podľa odhadov analytikov Poštovej banky by mal dosiahnuť úroveň 2,3 %. V roku 2015 očakávajú zrýchlenie rastu našej ekonomiky na úroveň 2,7 %.

Samozrejme tu však existujú riziká smerom dole, ktoré pochádzajú predovšetkým z externého prostredia a ktoré môžu viesť k tomu, že konečný rast nášho hospodárstva bude pomalší ako očakávaný. Tieto riziká spočívajú predovšetkým v súčasnom geopolitickom napätí a vo vzájomných sankciách a obmedzeniach medzinárodného obchodu. Už v roku 2014 sa tradičný ťahúň slovenského hospodárstva, zahraničný obchod, takpovediac stiahol do úzadia a jeho príspevok k rastu ekonomiky bol výrazne slabší ako v predchádzajúcich rokoch.

Naopak, za svoj minuloročný rast vďačí slovenská ekonomika hlavne domácej spotrebe a investičnej aktivite podnikateľov. Podľa predpokladov tomu nebude ani v roku 2015 a domáca spotreba aj v tomto roku významne prispeje k rastu slovenskej ekonomiky. Spotreba domácností sa bude môcť zvyšovať vďaka pokračujúcemu poklesu miery nezamestnanosti, nominálnemu aj reálnemu rastu miezd a len miernemu cenovému rastu, ktorý nebude príliš zaťažovať naše peňaženky.

 ukazovateľ  2014 F  2015 F
 Reálny rast HDP, r/r, v % 1]  2,3  2,7
 Inflácia CPI, r/r, v % 1]  0  1,2
 Miera evidovanej nezamestnanosti, v % 2]  12,3  11,8
 Priemerná nominálna mzda, v EUR 1]  858  880
 Reálny rast miezd, r/r, v % 1]  4,1  1,5
 Základná úroková sadzba ECB, v %  0,05  0,05
 F – predikcia Poštovej banky, 1] priemer za rok, 2] ku koncu roka
 Zdroj: analytický tím Poštovej banky

Z pohľadu cenového vývoja bol rok 2014 pre Slovensko výnimočný. Štatisticky totiž u nás v tomto roku ceny nielenže nerástli, ale počas viacerých mesiacov zaznamenávali medzimesačné i medziročné poklesy. Viac než dvadsaťročná slovenská história si takýto cenový vývoj nepamätá. S príchodom roka 2015 analytický tím Poštovej banky očakáva postupné zrýchľovanie cenového rastu, ktorého dôvodom bude slabšia báza z roka 2014. Neočakáva však, že by sa ceny v obchodoch začali razantnejšie zvyšovať a priemerná miera inflácie by mohla v tomto roku dosiahnuť 1,2 %. Celkový rast cenovej hladiny budú tlmiť nižšie ceny energií či dopravy. Dôvodom je znižovanie regulovaných cien elektriny a plynu, cestovanie vlakmi zadarmo pre určené skupiny obyvateľstva a zlacňovanie ropy a teda aj benzínu a nafty na pumpách.

Uplynulý rok priniesol pozitívny vývoj aj na náš trh práce. Miera nezamestnanosti sa podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny od februára 2014 nepretržite znižovala a tento vývoj nenarušil ani tradičný prílev absolventov na úrady práce v máji a septembri či jesenný úbytok sezónnych prác. Ekonomický rast a súvisiaca tvorba nových pracovných miest by sa aj v tomto roku mali postarať o ďalší pokles miery nezamestnanosti na Slovensku. Očakávame, že evidovaná miera nezamestnanosti tak do konca roka 2015 klesne na 11,8 %. V letných mesiacoch, pre ktoré sú typické sezónne práce, by miera nezamestnanosti mohla poklesnúť aj bližšie k úrovni 11,5 %. Napriek celkovému poklesu miery nezamestnanosti ale nepredpokladáme, že by sa začali výraznejšie stierať rozdiely medzi jednotlivými regiónmi.

S priaznivým vývojom na trhu práce idú ruka v ruke aj optimistickejšie sa vyvíjajúce mzdy v našom hospodárstve. Vlaňajšok nebol výnimkou, kedy sme aj vďaka pomalému rastu cien zaznamenávali rast reálnych miezd. Analytický tím Poštovej banky očakáva pre celý rok 2014 priemernú mzdu v slovenskej ekonomike na úrovni do 860 EUR pri medziročnom raste okolo 4 %. V roku 2015  predpokladá spomalenie rastu nominálnych miezd na 2,5 % a očakáva, že priemerná mzda tento rok dosiahne 880 EUR. Očakávaná rýchlejšia inflácia ale z tohto mzdového rastu zrejme čo to ukrojí a reálne si síce polepšíme, ale len o cca 1,5 percenta.

A čo sa dá očakávať od roku 2015 na poli menovej politiky? Hlavným posolstvom bude rozchádzanie sa menových politík na pobrežiach Atlantického oceánu. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že nožnice medzi úrokovými sadzbami v eurozóne a USA sa budú ďalej roztvárať. Zatiaľ čo ECB bude v tomto roku menovú politiku ďalej uvoľňovať, Fed si pripravuje pôdu na jej sprísnenie. A tak zatiaľ čo úrokové sadzby v USA by sa mohli dostať nad úroveň 1 %, základná sadzba ECB bude na konci roka 2015 takmer určite stále v blízkosti nuly. Výraznejší rast úrokov preto neočakávajme ani v prípade bankových produktov, a to či vkladových alebo úverových.

Súvisiace články

Aktuálne správy