Ratingová agentúra Fitch znížila rating Ruska o jeden stupeň na BBB-

Ratingová agentúra Fitch znížila v piatok (9.1.) rating dlhodobých záväzkov Ruska o jeden stupeň, pričom ako dôvod uviedla klesajúce ceny ropy a pokles hodnoty rubľa. Pre tieto faktory by ruská ekonomika mohla tento rok klesnúť až o 4 %. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.
Fitch oznámila, že rating Ruskej federácie znížila z BBB na BBB-. „Vyhliadky ekonomiky sa od polovice minulého roka prudko zhoršili, čo je dôsledok výrazného poklesu cien ropy a hodnoty rubľa, k čomu sa následne pridalo prudké zvýšenie úrokových sadzieb,“ oznámila ratingová agentúra. Čo sa týka výhľadu, ten ponechala negatívny. To znamená, že v blízkom čase by mohla rating znížiť opäť.
Koncom decembra varovala pred znížením ratingu Ruska konkurenčná agentúra Standard & Poor’s (S&P), pričom v takom prípade by rating krajiny klesol do neinvestičného pásma. S&P vtedy začala prehodnocovať rating dlhodobých záväzkov krajiny, ktorý dosahuje BBB-. Agentúra by mala dospieť k záveru v polovici januára.
Rating BBB- sa nachádza ešte v investičnom pásme, len jeden stupeň nad takzvaným špekulatívnym pásmom. Ďalšie zhoršenie úverovej známky, ktorého pravdepodobnosť je podľa S&P zhruba 50 %, by mohlo Rusku ešte viac predražiť obsluhu jeho dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy