Scenáre QE: ECB už predkladá konkrétne kroky

, bloomberg Foto: SITA

V sídle Európskej centrálnej banky vo Frankfurte už členom vedenia ECB predložili detailnejšie informácie týkajúce sa možného spustenia programu QE. Prezentovaných bolo niekoľko variantov, ktorými by mohla centrálna banka nafúknuť svoju súvahu a odvrátiť tak hrozbu deflácie v eurozóne.

Jeden z účastníkov stretnutia agentúre Bloomberg povedal, že ECB zvažuje nákup aktív s investičným ratingom za 500 mld. EUR. Cieľom banky je zväčšiť súvahu na 3 bilióny eur zo súčasnej úrovne 2,2 bilióna. Centrálna banka by v tomto scenári nakupovala len dlhopisy s ratingom AAA- až BBB-. Pokiaľ by guvernéri ECB schválili takúto variantu QE, grécke bondy by kritérium ratingu nesplnili. ECB by však mohla predĺžiť výnimku, ktorú už teraz pri nákupoch papierov Grécka a Cypru praktizuje.

Na schôdzke bol tiež prednesený variant, v ktorom by ECB nakupovala dlhopisy menej agresívne a celková suma by bola podstatne nižšia ako pol bilióna euro. Guvernéri, ktorí sa stretnutia zúčastnili, však neprijali žiadne stanovisko, iba sa zoznámili s možnosťami a dizajnom jednotlivých variantov kvantitatívneho uvoľňovania.

Podľa analytikov Goldman Sachs ECB oznámi spustenie klasického QE, teda nákupu štátnych dlhopisov, už na svojom prvom tohtoročnom menovom zasadnutí 22. januára. Podľa predbežných údajov za december sa inflácia v EMU dostala do záporu, čo podporuje tézu o rýchlejšom štarte programu QE. Hlavným faktorom klesajúcich spotrebiteľských cien bola lacná ropa posilňujúca deflačné tlaky v eurozóne.

Jeden z hlavník kritikov európskeho QE, guvernér nemeckej Bundesbank Jens Weidmann, odmieta nákup štátneho dlhu, pretože podľa neho demotivuje vlády od nevyhnutných reforiem a vedie k morálnemu hazardu.

Finálnu podobu QE, resp. rozhodnutie ECB o forme a načasovanie prípadného spustenia nákupu vládnych dlhopisov, môžu ovplyvniť aj výsledky predčasných volieb v Grécku. Tie sa uskutočnia 25. januára, pričom ich hlavným favoritom je radikálne ľavicová strana Syriza. Jej náskok na druhú Novú demokraciu sa počas posledného týždňa znížil, avšak ide len o malé rozdiely.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy