Obchodný deficit Británie klesol v novembri na 1,5-ročné minimum

Deficit v britskom obchode s tovarmi klesol v novembri minulého roka pod 9 miliárd libier, pričom dosiahol najnižšiu hodnotu za osem mesiacov. Prekvapil tak analytikov, ktorí počítali s omnoho miernejším rozsahom poklesu. Práve tento fakt sa výraznou mierou podpísal pod zníženie celkového obchodného deficitu Británie, ktorý dosiahol 1,5-ročné minimum. Informovali o tom portály RTTNews a BBC, ktoré zverejnili údaje britského štatistického úradu.
Schodok v obchode s tovarmi klesol v novembri na 8,8 miliardy libier (11,27 miliardy eur) z 9,8 miliardy v októbri. To je najmenej od marca minulého roka. Ekonómovia očakávali jeho pokles len na 9,5 miliardy libier.
Pod výrazné zníženie sa podpísal najmä pokles hodnoty dovozu, k čomu veľkou mierou prispeli nízke ceny ropy. Zatiaľ čo vývoz klesol o 0,1 miliardy na 24,4 miliardy libier, dovoz zaznamenal pokles o 1,1 miliardy na 33,2 miliardy libier.
Čo sa týka bilancie služieb, tá vykázala prebytok na úrovni 7,4 miliardy libier. To je mierny pokles oproti októbru, v ktorom prebytok dosiahol 7,6 miliardy libier.
Celkový obchodný deficit Británie zahrňujúci obchod s tovarom aj so službami, klesol v novembri na 1,4 miliardy libier z 2,2 miliardy libier v predchádzajúcom mesiaci. To je najnižší schodok od júna 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy