Euro vo štvrtok ďalej oslabovalo

Svetové devízové trhy - euro, dolár, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro vo štvrtok ďalej oslabovalo“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 8. januára (SITA, Reuters) – Kurz eura voči doláru vo štvrtok oslaboval piaty deň v rade. Novembrový prepad nemeckých priemyselných objednávok a ďalší pokles inflačných očakávaní v eurozóne zvyšujú pravdepodobnosť, že Európska centrálna banka (ECB) čoskoro pristúpi k radikálnemu uvoľneniu menovej politiky. Pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami v Grécku tiež pretrvávajú obavy o budúcnosť krajiny ako člena eurozóny. Spotrebiteľské ceny v eurozóne v decembri podľa predbežných údajov v medziročnom porovnaní prvýkrát od roku 2009 klesli. To podporuje očakávania, že ECB na svojom zasadnutí 22. januára rozhodne o kupovaní vládnych dlhopisov. Protokol z decembrového zasadnutie americkej centrálnej banky (Fed) naopak signalizoval, že tvorcovia menovej politiky v USA neskôr v tomto roku naďalej počítajú so zvýšením úrokových sadzieb.

Kurz eura voči doláru sa prepadol na 1,17625 USD/EUR, čo bolo najmenej od decembra 2005. Dolár voči jenu posilnil na 119,80 JPY/USD, keď americkú menu podporila aj správa o pokračujúcom upevňovaní rastu pracovných miest v súkromnom sektore USA.

Stredoeurópske meny vo štvrtok posilnili. Ožila totiž chuť riskovať, keďže pokles cien ropy sa zastavil a záznam zo zasadania amerického Federálneho rezervného systému (Fed) ukázal, že centrálna banka USA sa v najbližšom období nechystá zvýšiť úroky. Maďarský forint do 14:13 SEČ stúpol o 0,44 % na 317,150 HUF/EUR a poľský zlotý posilnil o 0,32 % na 4,292 PLN/EUR. Česká koruna však nepatrne oslabila, a to o 0,03 % na 27,865 CZK/EUR. Viceguvernér českej centrálnej banky Vladimír Tomšík totiž v stredu poukázal na riziko deflácie, čím naznačil, že banka by mohla ešte viac oslabiť národnú menu.

Súvisiace články

Aktuálne správy