Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v decembri nezmenila

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v decembri v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma mesiacmi nezmenila. Lepšia koncoročná nálada v sektore služieb a maloobchode aj lepšia nálada spotrebiteľov totiž vykompenzovali zhoršenie dôvery v priemyselnom odvetví. Index celkovej dôvery voči ekonomike v Európskej menovej únii, ktorý zostavuje Európska komisia, bol v decembri rovnako ako v novembri na úrovni 100,7 bodu.

Index nálady spotrebiteľov sa v decembri zlepšil na -10,9 bodu z novembrovej úrovne -11,5 bodu. Index dôvery v odvetví maloobchodu sa vďaka predvianočným nákupom zlepšil na -5,3 bodu z novembrových -6 bodov. Informácie, ktoré vo štvrtok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ukázali, že novembrové maloobchodné tržby v eurozóne medzimesačne stúpli viac, ako sa očakávalo, a to o 0,6 %, a medziročne sa zvýšili o 1,5 %.

Prieskum Európskej komisie však zároveň ukázal, že index inflačných očakávaní spotrebiteľov v eurozóne na obdobie najbližších 12 mesiacov opäť oslabil. V decembri hodnota tohto indexu klesla na 2,7 bodu z novembrových 5,7 bodu. Priemerná úroveň indexu inflačných očakávaní od roku 1990 je pritom 20,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy