Maďari od marca v nedeľu nenakúpia, objednávať budú zo „slovenských“ e-shopov

, Magyar Nemzet Foto:SITA

Časť maďarského internetového obchodu by sa mohla preniesť na Slovensko. Odklon by mohol spôsobiť zákaz predaja v súvislosti s nedeľňajším odpočinkom, ktorý vstúpi do platnosti v marci tohto roka. Orbánov zákaz sa totiž vzťahuje aj na internetové obchody.

Podľa tamojšieho ministerstva hospodárstva ani internetové obchody nebudú môcť odoslať objednávky v nedeľu a počas sviatkov v noci medzi desiatou a šiestou hodinou rannou. "Niekto toto uvoľnené miesto obsadí," povedal György Vámos, generálny tajomník obchodnej komory pre denník Magyar Nemzet. Podľa neho už niekoľko on-line obchod z Maďarska preložilo svoje sídlo do susednej republiky.

Obmedzenie predaja on-line obchodov považuje prezident Asociácie pre elektronický obchod za zbytočnosť, veď webstránky nemajú žiadnu vopred stanovenú otváraciu dobu. "Okrem toho sa tovar vôbec v nedeľu nerozváža, pokiaľ to nie je on-line reštaurácia, ale na tie sa zákaz nevzťahuje. Tesco síce rozvážalo tovar k zákazníkom aj v nedeľu, ale tieto objednávky neboli zadané počas sviatkov, či pracovného pokoja, ale o pár dní skôr," povedal expert.

Podľa odborníkov by sa dal zákaz obísť aj tak, že si tovar budú môcť zákazníci vyzdvihnúť na miestach, ktoré budú otvorené aj v nedeľu, napríklad na čerpacích staniciach.

Niektorí maďarskí on-line predajcovia už riadia svoje aktivity zo zahraničia, predovšetkým zo Slovenska. Potvrdzuje to aj dvojmiestny rast sektora v uplynulom období, pričom sa znásobil aj počet internetových zásielok zo zahraničia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy