Zakladateľ hedžového fondu zbalil prachy a vypadol, zamestnanci prišli o platy

, zerohedge,Forbes Foto: FB

Hodnota rubľa nie je jediná vec, ktorá je na ústupe v Rusku. Generálny riaditeľ hedžového fondu zmizol, rovnako ako aj všetky peniaze z účtov firmy.

Kim Karapetyan má len 29 rokov, ale už stihol založiť Blackfield Capital CJSC. Personál firmy je zdesený, ich šéf zmizol. Ako napísal The Wall Street journal, zamestnanci firmy nič netušili až do polovice októbra, kedy traja muži navštívili honosné kancelárie Blackfield v centre Moskvy. Muži sa neidentifikovali, len povedali, že hľadajú zakladateľa Blackfield Kima Karapetyana. Ten sa ale vo svojej kancelárii v ten deň neukázal, ani v nasledujúci. Potom už vedúci pracovníci museli vysvetlovať zamestnancom, že nezostali žiadne peniaze na ich platy. Vedenie odhalilo, že všetky peniaze v účtovníctve spoločnosti, zhruba 20 miliónov dolárov, vrátane hotovosti investora, zmizli. Nebolo možné určiť, či investori boli z Ruska, alebo z iných krajín.

"Náš CEO proste… zmizol," povedal Sergej Grebenkin, jeden z vývojárov softvéru firmy, v rozhovore pre WSJ. Pre zamestnancov Blackfield v Moskve sa udalosti z októbra zbehli bez varovania. "Od piatej hodiny som zostal bez práce a bez peňazí," povedal zamestnanec Krivopustov. "Ešte sme nič nepočuli od tej doby."

Všetky pokusy skontaktovať sa, alebo nájsť Karapetyana skončili neúspešne, je stále nezvestný. Spoločnosť sa na svojich webových stránkach chváli, že jej "systematický investičný proces pomáha vyhnúť sa ľudskému faktoru, kognitívnej zaujatosti, a emocionálnym chybám v portfóliu," ale to, že ich šéf ujde so všetkými peniazmi sa dá považovať za pomerne veľký ľudský prešľap.

Karapetyan je trochu playboy. Začiatkom milénia nechal priletieť chlapčenskú skupinou Blue do Ruska na firemnú oslavu Silvestra 2013. Alebo bol ochotný zaplatiť 15 000 dolárov mesačne za byt vo finančnej štvrti New Yorku, čím vytvoril rekord v prenájme za meter štvorcový v tejto oblasti. Rovnako bizarné je poverenie jeho amerických zamestnancov, aby kúpili Aston Martin Vanquish.

Teraz, keď Karapetyan zmizol, Wall Street Journal vypátral zopár neuveriteľných nezrovnalosti v jeho kariérnej histórii. Tvrdil, že pracoval v Morgan Stanley ako portfólio manažér a s magisterským titulom absolvoval London School of Economics. Nikto z dotknutých inštitúcií to ale potvrdiť nedokáže.

Ešte do nedávnej doby si Blackfield prenajímali 18 kancelárií na 46. poschodí 7 World Trade Center v New Yorku, vtedy ešte počítali s rozšírením svojich aktivít v USA. Firma tiež plánovala expanziu v Londýne.

Prvé príznaky problémov sa objavili na jar roku 2014, krátko po konflikte na Ukrajine, ktoré sa  vystupňovali, čo viedlo k množstvu medzinárodných sankcií voči ruským firmám aj jednotlivcom. Netrvalo dlho a americká pobočka Blackfield ukončila nájomnú zmluvu a prepustila všetkých svojich zamestnancov, ktorým bolo povedané, že koniec prišiel predovšetkým z dôvodu nedostatku financií kvôli "spomaleniu hospodárskeho rastu v Rusku.“ Informácie potvrdil aj bývalý zamestnanec, ktorý sa dopočul od členov organizácie v Moskve, že niekoľko veľkých investorov sa  stiahlo z fondov.

V októbri sa už Karapetyan prestal objavovať vo svojej moskovskej kancelárii, vo firme už nebolo vídať ani bratov Henryho a Haika Mkhitaryanov, Henry bol prevádzkový riaditeľ Blackfield a Haik bol vedúci zamestnanec. Ani bratia nereagovali na žiadosť o komentár. Úsilie zastihnúť Karapetyan telefonicky, e-mailom a prostredníctvom spolupracovníkov a priateľov nebolo úspešné. Takmer všetky stopy po Karapetyanovi zmizli z internetu. Jeho LinkedIn a Facebook účty boli odstránené. Gmail vracia poštu a tvrdí, že účet už neexistuje. Jeho mobil bol odpojený.

Blackfield spravoval fondy na Kajmanských ostrovoch. Medzi potenciálnymi investormi Blackfieldsa údajne objavili mená ako Roman Abramovič a "Onexim" Michail Prochorov. Po zmiznutí vedenia zákazníci hovoria o nadmernej ziskovosti, ktorá údajne mohla presiahnuť 60 % za rok. Nikto nič netušil o metódach na prilákanie zákazníkov, ani o žiadnom podvode.

Hlavou na algoritmické obchodovanie bol vo firme Aram Ghushian. Ten pôvodne sníval o tom, že sa stane pianistom, ale išiel v stopách svojho otca a začal študovať financie. O Blackfield bolo známe, že sa aktívne snaží získať zamestnancov z popredných spoločností ako Deutsche Bank, Yandex, Aton Asset Management, Kaspersky Lab, Sberbank CIB, Renaissance Capital, Deloitte.

Kam mohol zmiznúť Karapetyan? Podľa zamestnancov spoločnosti, sa skrýva v Spojených štátoch. Ghushian tvrdí, že Karapetyan odoslal e-maily svojim partnerom, v ktorom píše, že sa mu z Ruska vyhrážajú fyzickou likvidáciou.

Súvisiace články

Aktuálne správy