Poľské PKP Cargo kupuje od Bakalu majoritný podiel v AWT

Poľský nákladný železničný dopravca PKP Cargo chce expandovať v strednej a východnej Európe. Preto za 103,2 milióna eur kupuje 80-% podiel v českej dopravnej spoločnosti AWT. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.
Majoritný podiel predáva spoločnosť BMM, ktorá spravuje český majetok Zdenka a Michaely Bakalovcov. Zvyšných 20 % si ponechá podnikateľ René Holeček, majiteľ spoločnosti Čechofracht, ktorú AWT v minulosti pohltila.
Transakciu ešte musia schváliť protimonopolné úrady krajín, kde si obe firmy doteraz konkurujú. Okrem Česka a Poľska sú to aj Slovensko a Nemecko. Schválenie sa očakáva počas prvej polovice roka 2015.
„Skupina PKP Cargo je jeden z najväčších hráčov na európskom trhu nákladnej železničnej dopravy. Pre AWT predstavuje silného strategického partnera, s ktorým ju spája nielen vzájomná nadväznosť železničných sietí, ale tiež výhodné rozmiestnenie terminálov na hlavných trasách pre kontinentálnu prepravu,“ hodnotí transakciu predseda predstavenstva AWT Kamil Čermák.
„Je to historický okamih pre PKP Cargo aj pre celú skupinu PKP a zároveň jedna z najväčších akvizícií zahraničnej spoločnosti poľskou firmou za niekoľko uplynulých rokov. Vďaka prevzatiu AWT skokovo vzrastie náš podiel na českom trhu a významne sa posilní aj strategická pozícia PKP Cargo v strednej Európe,“ uviedol v tlačovej správe predseda predstavenstva PKP Cargo Adam Purwin.
„Český trh je pre nás kľúčový nielen pre početné spojenia so Sliezskom. Česká republika je tiež bránou do južnej Európy a v smere na Jadran a prítomnosť v tejto oblasti poskytuje výborné možnosti na predlženie našich železničných trás,“ dodal. Exkluzívne rokovania viedli obe spoločnosti už od septembra.
PKP Cargo je nákladná divízia poľských štátnych dráh PKP. Firma bola privatizovaná na burze, PKP v nej teraz vlastní iba tretinu akcií. Zaujímavosťou je, že 5 % akcií získala nórska vláda. PKP Cargo je druhý najväčší nákladný dopravca v Európskej únii (EÚ).
Spoločnosť AWT sa prezentuje ako najvýznamnejší súkromný poskytovateľ služieb nákladnej železničnej dopravy v Európe, jej konkurenti sú totiž priamo alebo nepriamo ovládaní štátnymi dráhami.

Súvisiace články

Aktuálne správy