Aktivita výrobného sektora eurozóny sa v decembri zvýšila len mierne

Aktivita výrobného sektora eurozóny sa v decembri 2014 zvýšila menej, ako naznačoval predbežný odhad, keďže rast produkcie, nových objednávok aj zamestnanosti sa takmer zastavil. Vyplýva to zo spresneného prieskumu spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnila agentúra Bloomberg.
Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu sa index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) výrobného sektora eurozóny, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v decembri zvýšil na 50,6 bodu z novembrových 50,1 bodu, čo bola jeho najnižšia hodnota za 17 mesiacov. Spresnený výsledok PMI je však slabší ako 50,8 bodu, ktoré dosiahol pri rýchlom odhade.
Hodnota PMI sa síce v decembri vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu daného sektora od jeho poklesu, ale len trocha. To naznačuje, že ekonomika eurozóny možno aj v poslednom mesiaci minulého roka pokračovala v zotavovaní, ale jej rast bol slabý.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že zatiaľ čo výrobné sektory v krajinách ako Španielsko a Írsko, ktoré v predchádzajúcich rokoch tvrdo zasiahla dlhová kríza eurozóny, sa ďalej zotavujú a solídne rastú, výrobné sektory najväčších ekonomík bloku – Nemecka, Francúzska a Talianska – majú problém udržať či dosiahnuť rast.
Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma Markit, kríza na Ukrajine a sankcie proti Rusku oživili obavy z ďalšieho vývoja hospodárstva regiónu, ktorý platí eurom. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi sa snaží dosiahnuť konsenzus v otázke ďalších stimulov na podporu ekonomiky bloku.
PMI nemeckého výrobného sektora v decembri ožil a vzrástol na 51,2 bodu zo 49,5 bodu v novembri, ale aktivita francúzskeho sektora ďalej klesá. Aj v prípade Talianska poklesol decembrový PMI na 48,3 bodu, čo je jeho najnižšia úroveň za 19 mesiacov.
Celková nízka hodnota PMI pre celú eurozónu tak zvyšuje pravdepodobnosť nových stimulov na podporu hospodárstva, domnieva sa Williamson.

Súvisiace články

Aktuálne správy