Čakajú Bitcoin zlaté časy? Microsoft už potrebný krok urobil

, Colosseum Foto:SITA

Technologická firma Microsoft urobil krok smerom k virtuálnej mene Bitcoin, ktorý môže znamenať zásadný zlom v ďalšom rozšírení tejto virtuálnej meny. Microsoft oznámil, že sa spojil s americkou spoločnosťou BitPay, ktorá je svetovo najväčší poskytovateľ platieb v Bitcoinoch.

Dôvodom tohto kroku je snaha umožniť zákazníkom Microsoftu platiť prostredníctvom kryptomeny za používanie ich on-line účtov a niektorých produktov. Spoločnosť verí, že množstvo nákupov v Bitcoinoch do budúcnosti ďalej porastie. Eric Lockard, viceprezident Microsoft Store, uviedol, že aj keď sa o digitálne meny zaujímajú zatiaľ hlavne nadšenci, ich využitie sa čoskoro dostane aj medzi širokú verejnosť.

Sama spoločnosť však Bitcoiny prijímať nebude. Tento krok bude zabezpečovať práve BitPay, ktorá kryptomenu prevedie na doláre. Tie sú následne prevedené na účet Microsoftu v hodnote pôvodnej transakcie. Microsoft na svojom blogu uviedol, že pre túto chvíľu je možnosť nakupovať v Bitcoinoch obmedzená na obsah Windows Store a to predovšetkým na digitálny obsah ako je hudba, videá a aplikácie. Na operačné systémy, produkty Office a hardware sa táto možnosť zatiaľ nevzťahuje.

S Bitcoinmi ako elektronickou menou sa začalo obchodovať v roku 2009. Je vytváraná matematickým výpočtom na špeciálnych počítačoch a ľudia si ju ukladajú do digitálnej peňaženky. Jej hodnota na konci roka 2013 predstavovala takmer 1 140 amerických dolárov.

Denný kurz Bitcoin za dolár (Zdroj: Bloomberg)
Aj napriek tomu, že cena Bitcoinov odvtedy postupne klesá a aktuálne je na 316 dolárov za jednotku. Ale počet firiem, ktoré ich prijímajú ako platobný variant za poskytované tovary a služby, rastie. Okrem Microsoftu sa medzi veľké spoločnosti, ktoré ich začali využívať, je napríklad aj výrobca počítačov Dell, spoločnosť zameraná na cestovanie a rezervácie Expedia alebo charitatívne organizácie United Way. Jediná väčšia spoločnosť akou je Microsoft, ktorá sa začala zaujímať o platby v Bitcoinoch , je Apple. Jej postup je však v tomto smere zatiaľ pomalší a hovorca Applu podniknuté kroky zatiaľ odmieta komentovať.

Autorom je Petr Habiger, analytik Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy