Čo čaká Bitcoiny v roku 2015: Strach z bubliny pominul, rozvoj brzdí regulácia

, CNBC Foto: SITA

Počas posledných dvoch rokov zažil Bitcoin pomerne divokú jazdu. Jeho cena rástla aj padala s tým, ako sa množili špekulácie, investície ale aj vládne regulácie. Podľa prvých odhadov bude trh v budúcom roku vystavený úplne rovnakým ťažným silám, ako tomu bolo doteraz. Celkovo by sa však využitie digitálnych mien a ich technológií malo ešte viac rozšíriť do celej spoločnosti.

Bitcoiny sú vnímané buď ako inštrument s obrovským úspechom alebo ako niečo, čo využívajú len skutoční nadšenci. Aj tak do neho už bolo zainvestované obrovské množstvo kapitálu, ktoré pomohlo vytvoriť úplne nový obchodný model.

Viac ako osemtisícové percentuálne zhodnotenie v priebehu roka 2013, ktoré sa skončilo vrcholom na úrovni 1 147 dolárov za Bitcoin, pomohlo rozšíriť potuchy o jeho existencii do celého sveta. Následný pád na začiatku roka 2014, spôsobený nielen strachom z bubliny na trhu ale aj z posilňujúcich vládnych regulácií, zase prispel k zrazeniu extrémneho ocenenia na takmer polovicu pôvodnej hodnoty a to len počas niekoľkých mesiacov. Aktuálne sa na BTC-e burze obchoduje Bitcoin za približne 337 dolárov.

Vývoj v roku 2015 je spájaný s tromi základnými aspektmi, ktoré majú potenciál vyhnať cenu Bitcoinov ešte vyššie. Prvým z nich je zlepšenie modelu jeho využitie, ďalej potom ďalšie rozšírenie tzv. "Blockchain" technológie a v neposlednom rade aj jeho expanzia ako prostriedku výmeny.

Bitcoin je technológiou, ktorá stále hľadá svoje uplatnenie. Tak ako sa to podarilo spoločnosti Aplle,  ukázať ľuďom pomocou iPhonu, že stále existuje niečo, čo potrebujú a čo predtým nemali, musí sa to podariť aj Bitcoinom. Je potrebné plne rozvinúť zatiaľ skrytý potenciál a vytvoriť tak čo najlepší model pre jeho využitie. Rovnako ak sa rozšíri samotný koncept blockchain technológie, bude možné preukázať, akým veľkým prínosom je vznik a použitie kryptomeny. Táto technológia predstavuje decentralizovanú databázu, ktorá obsahuje verejne dostupné záznamy o bitcoinových transakciách. Každý užívateľ má tak možnosť zistiť, aká suma náleží tej ktorej adrese. De facto ide o sústavu jednotlivých "blokov", ktoré sú navzájom informačne prepojené, postupne sa z reťaze vytvára rozsiahla sieť.

"Čím ďalej, tým viac spoločností začína využívať túto technológiu," povedal Roger Ver, investor, ktorý si vyslúžil prezývku "bitcoinový Ježiš". On sám je zakladateľom skupiny Ethereum, ktorá ponúka firmám platformu a programovací jazyk, ktorý využíva práve blockchain technológiu, pomocou ktorej sa dá v rámci jednej spoločnosti vytvoriť ucelená sieť zmlúv a kontraktov. Rastúcu obľubu tejto technológie potvrdzuje aj to, že spoločnosti ako je IBM či Google už majú svoje vlastné blockchainové  oddelenie.

Využitie Bitcoinov ako regulárneho prostriedku výmeny je taktiež hudbou budúcnosti. Myšlienka, že pošlete peniaze kamkoľvek na svete bez väčších prieťahov a poplatkov, je neskutočne lákavá. V budúcnosti by to mohlo byť pre mnohé spoločností priorita číslo jeden. Samotné osvojenie si Bitcoinov ako bežného platobného prostriedku bude záležať na oblastiach využitia. K bežným platbám v kníhkupectve či pekárni zrejme neposlúži, pretože v týchto prípadoch je stále vhodnejšie využiť platobnú kartu, či mobilný platbu. Ale s tým, ako budú Bitcoiny čím ďalej tým viac používanejšie, porastie aj množstvo miest, kde s ním bude možné zaplatiť. Nárast dokazuje aj najväčší objem bitcoinových transakcií zaznamenaný serverom blockchain.info tento rok v novembri.

Regulácia je stále považovaná za hlavnú brzdu budúceho vývoja. Aj v roku 2015 bude nepochybne vytvorených veľa ďalších obmedzení, ktoré mene znepríjemnia život. Veľa krajín k Bitcoinom a ostatným digitálnym menám buďto stále nezaujalo oficiálne stanovisko, alebo ešte nestihli vytvoriť pravidlá ich fungovania. Vlády po celom svete sa o Bitcoin zaujímajú, pretože si samé uvedomujú jeho dôležitosť. Pravidlá a regulácia sa budú naďalej vyvíjať tak, aby sa digitálne aktíva stali rovnocenným partnerom všetkých ostatných platobných či investičných inštrumentov, myslia si odborníci na digitálne meny.

Vzhľadom na povahu a rozsah bitcoinovej siete je jasné, že žiadna regulácia nezastaví jej progres. My tak len musíme čakať na to, až budú všetky pravidlá jasne nastavené. Jedine vtedy bude možné odštartovať hromadné využívanie digitálnych mien na plné obrátky.

Súvisiace články

Aktuálne správy