Šéfka diplomacie EÚ: Nové sankcie za Krym prídu vo štvrtok

, roklen24 Foto: SITA

Európska únia uvalí nové a tvrdšie sankcie za ruskú anexiu ukrajinského Krymu už možno vo štvrtok 18. decembra, uviedla šéfka diplomacie EÚ Federica Mogherini. Ukrajinské médiá uvádzajú ako možný dátum zavedenia sankcií voči už ruskému Krymu aj stredu 17. decembra.

Opatrenia EÚ podľa Mogheriniovej budú obsahovať okrem rozšíreného zoznamu jednotlivcov, proti ktorým smerujú obmedzenia, aj konkrétne ekonomické sankcie voči Krymu. "Politické kroky boli dohodnuté a ich implementácia je otázkou hodín a rokovania Európskej komisie vo štvrtok," cituje Mogheriniovou Sputnik News a ďalšie agentúry.

Podľa uniknutého dokumentu obsahujú nové sankcie zákaz pre firmy z EÚ investovať v regióne a zákaz poskytovať technológie pre oblasť ropy a plynu. Už v júli Európska únia obmedzila dovoz z Krymu iba na to, čo prejde ukrajinským schválením.

Krym a mesto Sevastopoľ sa pripojili k Rusku po marcovom referende, ktorého oficiálne prezentovaným výsledkom bola 96 % podpora obyvateľov Krymu tomu, aby sa polostrov k Ruskej federácii pripojil.

Krok EÚ je avizovaný krátko potom, čo ruský minister zahraničia Sergej Lavrov pre Interfax povedal, že Krym ako súčasť Ruska stratil svoj bezjadrový status a Rusko, bez toho aby odporovalo medzinárodným zmluvám ako krajina, ktorá disponuje jadrovými zbraňami, bude svoj jadrový arzenál umiestňovať podľa svojho uváženia vrátane Krymu.

Súvisiace články

Aktuálne správy