Taliansky HDP podľa zamestnávateľov poklesne o 0,5 %

Predošlá predikcia združenia talianskych zamestnávateľov rátala so zmenšením hrubého domáceho produktu v tomto roku o 0,4 %. V budúcom roku podľa Confindustrie talianske hospodárstvo vzrastie o 0,5 %.

Združenie talianskych zamestnávateľov Confindustria prognózuje, že ekonomika krajiny sa v tomto roku zmenší mierne výraznejšie, ako pôvodne odhadovalo. Združenie v stredu uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za tento rok oslabí o 0,5 %. Predošlá predikcia Confindustrie rátala s tohtoročným poklesom HDP o 0,4 %.

V budúcom roku by podľa združenia zamestnávateľov malo talianske hospodárstvo posilniť o 0,5 %, v roku 2016 o 1,1 %. Nedávne výrazné zlacnenie ropy by podľa Confindustrie mohlo viesť k tomu, že Taliansko ročne ušetrí 14 mld. eur, čo v roku 2015 zvýši rast HDP o 0,3 % a v roku 2016 o ďalších 0,5 %.

Confindustria ďalej uviedla, že Taliansko dodrží svoj sľub, ktorý opakovane dalo Európskej únii, a v tomto roku zníži deficit verejných financií presne na úroveň 3 % HDP. V roku 2015 by taliansky schodok verejných financií mal podľa združenia zamestnávateľov klesnúť na 2,7 % HDP a v roku 2016 na 2,5 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy