Počet právnických osôb stúpol o 10 tisíc, fyzických klesol

Počet právnických osôb na Slovensku sa ku koncu tretieho štvrťroku zvýšil o 10 tisíc, avšak počet fyzických osôb klesol o 13,6 tisíc

Štatistický register organizácií evidoval ku koncu tretieho kvartálu tohto roka 757,8 tisíc právnych subjektov. Z toho fyzické osoby – podnikatelia tvorili 58,2 %. Právnické osoby zamerané na tvorbu zisku, teda podniky, predstavovali 33,1 %. V medziročnom porovnaní sa tak počet právnických osôb zvýšil o 10 tisíc, avšak počet fyzických osôb klesol o 13,6 tisíc. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Uvedené údaje zodpovedajú počtu právnych subjektov, ktoré mali v treťom štvrťroku 2014 oprávnenie na podnikanie alebo na vykonávanie inej ekonomickej činnosti v súlade s platnou legislatívou a nevypovedajú o stave ich ekonomickej aktivity,“ konštatovali štatistici.

V treťom kvartáli tohto roka vzniklo celkovo 10,4 tisíc právnych subjektov. Podľa ŠÚ vývoj počtu novovzniknutých právnych subjektov vykazoval nárast oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka. Novovzniknuté právne subjekty tvorili z väčšej časti podnikatelia, konkrétne 78 %. V skupine nových podnikov prevládali spoločnosti s ručením obmedzeným, keď ich podiel bol 85,8 %.

Celkovo v treťom štvrťroku zaniklo 9,7 tisíc právnych subjektov. V populácii zaniknutých právnych subjektov prevládali fyzické osoby – podnikatelia (88 %), podniky tvorili 11,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy