Obchodný deficit Japonska klesol v novembri takmer o tretinu

Obchodný deficit Japonska klesol v novembri medziročne takmer o tretinu, keď krajina zvýšila vývoz a na druhej strane jej klesli náklady na dovoz energií. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.
Japonské ministerstvo financií dnes uviedlo, že deficit zahraničného obchodu dosiahol minulý mesiac 891,9 miliardy jenov (6,12 miliardy eur). V porovnaní s novembrom predchádzajúceho roka to predstavuje pokles o 31,5 %.
Podľa ekonómov sa dá očakávať, že v dôsledku klesajúcich cien ropy bude schodok zahraničného obchodu klesať aj v budúcich mesiacoch. „Novembrový pokles obchodného deficitu by mal pokračovať aj v nasledujúcom období, keďže klesajúce ceny ropy budú Japonsku znižovať náklady na dovoz energií,“ povedal analytik z Capital Economics Marcel Thieliant.
Novembrový údaj predstavuje obchodný deficit krajiny už 29. mesiac po sebe, no okrem výrazného medziročného poklesu je nižší aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí počítali s deficitom v priemere na úrovni 996 miliárd jenov.
Export vzrástol v novembri o 4,9 %, pričom ho potiahli najmä elektronické komponenty a optické prístroje. Dovoz klesol o 1,7 %, čo znamená prvý pokles za tri mesiace. Dopomohlo k tomu najmä zníženie cien ropy a ropných produktov. Kurz jenu oproti doláru minulý mesiac klesol, čo hodnotu dovozu zdražilo, avšak výrazný pokles cien ropy pomohol toto negatívum vykompenzovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy