Priemyselná produkcia v USA vzrástla v novembri najviac od mája 2010

Priemyselná produkcia v Spojených štátoch v novembri vzrástla najviac od mája 2010, keď výrobné linky opustilo viac spotrebiteľských tovarov a vybavenia pre firmy. To signalizuje, že výrobný sektor podporuje rast ekonomiky. Informovala o tom agentúra Blooomberg.
Priemyselná produkcia v novembri vyskočila o 1,3 % po 0,1-% zvýšení v októbri, uviedla dnes americká centrálna banka (Fed). Experti, oslovení agentúrou Bloomberg, v priemere počítali s nárastom len o 0,7 %. Produkcia výrobného sektora vzrástla o 1,1 %, čo je najviac za 9 mesiacov a produkcia a distribúcia elektriny, vody, tepla a chladného vzduchu (+5,1 %) bola najvyššia za takmer 8 rokov.
Správa Fedu ukázala, že nárast produkcie spotrebiteľských tovarov bol v novembri najprudší za 16 rokov. To signalizuje, že vysoký dopyt po autách a zrýchlenie rastu maloobchodného predaja pomáhajú výrobcom bojovať so spomalením na globálnych trhoch. Tvorba nových pracovných miest, zlacňovanie motorových palív a nárast dôvery signalizujú nárast dopytu domácností a produkcie.
Využitie kapacít v priemyselnom sektore sa v novembri zvýšilo na 80,1 % zo 79,3 % v októbri a je najvyššie od marca 2008.
Produkcia v oblasti ťažby a dobývania v novembri klesla o 0,1 % a produkcia spotrebiteľských tovarov vzrástla o 2,5 %, čo bolo najviac od augusta 1998.
Produkcia motorových vozidiel a autodielcov vzrástla o 5,1 %. Bolo to jej prvé zvýšenie od júla. Bez započítania výroby áut a autodielcov priemyselná produkcia vzrástla v novembri o 0,9 % po 0,5-% zvýšení v predchádzajúcich dvoch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy