Európania tankujú benzín 2,5x drahšie ako Američania

, Colosseum Foto:SITA

Ropa Brent na burze Intercontinental Exchange za tento rok klesla už o 40 percent. Cena sa vďaka tomu dostala pod 65 dolárov za barel, čo je minimum z roku 2009. Za týmto poklesom stojí obrovský prebytok produkcie nad spotrebou.

Kartel OPEC nepristúpil v novembri k redukcii ťažobnej kvóty, zároveň Líbya v tej dobe spustila ťažbu na svojom najväčšom ťažobnom poli a produkcia Spojených štátov vzrástla tesne nad hranicu 9 miliónov barelov za deň. OPEC znížil svoj odhad spotreby ropy a ropné zásoby v USA sú na najvyššej sezónnej úrovni od roku 1982.

Pre vodičov v Európe je však zmena ceny benzínu menšia ako zmena ceny ropy na burze. Je to dané predovšetkým daňovou štruktúrou, ktorej najväčšia zložka sa vzťahuje k pevne danej dani za liter paliva. Vďaka daniam je tak v Európe benzín drahší oproti USA priemerne o 1 euro na liter a v priemere dosahuje cena 1,4 eura za liter.

Priemerná cena ropy a benzínu v eurách za liter (zdroj: Bloomberg)

Cena benzínu pred zdanením klesla európskym vodičom od začiatku roka priemerne o 18,5 percenta, avšak po zdanení je to iba 9,4 percenta. Motoristi v USA sú na tom o poznanie lepšie, priemerná cena benzínu po zdanení je 0,6 eura za liter a od začiatku roka zlacnel takmer o 20 percent.

Percentuálna zmena ceny ropy a ceny benzínu prevedená na euro za liter od začiatku roka (zdroj: Colosseum, Bloomberg)

 

 

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy