Nemecko si udrží rozpočtové prebytky do roku 2018

Celkové údaje za federálny, republikové a miestne rozpočty, vrátane systému sociálneho zabezpečenia ukázali, že v prvej polovici tohto roka boli celkové prebytky vo výške 1,1 % hrubého domáceho produktu. Do roku 2018 by mali byť vo výške približne 0,5 %.

Nemecko si udrží celkové rozpočtové prebytky vo výške okolo 15 mld. eur ročne do roku 2018. Informoval o tom magazín Spiegel s odvolaním sa na dokument ministerstva financií. Za prvý polrok tohto roku dosiahla krajina najväčší rozpočtový prebytok od zjednotenia Nemecka v roku 1990. Celkové údaje za federálny, republikové a miestne rozpočty, vrátane systému sociálneho zabezpečenia ukázali, že v prvej polovici tohto roka boli celkové prebytky vo výške 1,1 % hrubého domáceho produktu. Do roku 2018 by mali byť podľa správy ministerstva financií vo výške približne 0,5 %.

 

Federálny rozpočet by mal mať nulový deficit v roku 2015. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble plánuje nevytvárať deficit a nové dlhy. Plán známy ako "čierna nula“ však kritizujú obchodní partneri Nemecka. Tí vyzývajú Berlín, aby zvýšil investície. Nemecká ekonomika v druhom kvartáli oslabila o 0,1 % a v treťom kvartáli sa iba tesne vyhla recesii, keďže rástla o 0,1 %. Ekonomika totiž do recesie upadá v prípade, že klesá dva štvrťroky po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy