Inflačné tlaky v eurozóne zostávajú utlmené

Indikátor budúcej inflácie v eurozóne z dielne Inštitútu pre výskum ekonomického cyklu v októbri klesol na 97,2 bodu zo septembrovej úrovne 97,6 bodu

Inflačné tlaky v eurozóne zostávajú utlmené a v nasledujúcich mesiacoch možno očakávať ďalší pokles cien, čo stupňuje tlak na rozšírenie stimulačných opatrení Európskej centrálnej banky (ECB). Vyplýva to z indikátora budúcej inflácie v eurozóne, ktorý zverejnil v piatok Inštitút pre výskum ekonomického cyklu (ECRI). Hodnota ukazovateľa klesla v októbri na 97,2 bodu zo septembrovej úrovne 97,6 bodu. Medziročná inflácia v eurozóne v novembri podľa predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat klesla na 0,3 % z októbrových 0,4 %. Zostala tak hlboko pod hodnotou 1 %, ktorú považuje ECB za „nebezpečnú zónu“ pre cenovú stabilitu.

Európska centrálna banka vo štvrtok ponechala úrokové sadzby na rekordných minimách. Prezident ECB Mario Draghi následne uviedol, že banka je odhodlaná pristúpiť k neštandardným opatreniam vrátane nákupov vládnych dlhopisov, pokiaľ si to situácia v ekonomike vyžiada. V rámci Rady guvernérov ECB v tejto otázke podľa Draghiho panuje zhoda.

Súvisiace články

Aktuálne správy