Rusom zdražel benzín, platia zhruba pol eura za liter

, MTI Foto: SITA

Rusko zvýšil od začiatku roka ceny benzínu o takmer 10 percent. Podľa ruského štatistického úradu v týždni uzavretom 30. novembra, vzrástli ceny benzínu o 0,1 percenta z predchádzajúceho týždňa, od začiatku roka o 9,9 percenta.

Priemerná cena jedného litra benzínu dosiahla prvého decembra 33,67 rubľov (asi 0,51eura). Pričom náklady na liter 95 oktánového benzínu čo sa týka ťažby, rafinácie a distribúcie, sú nižšie ako 30 centov. Pre porovnanie, to, čo platia naši motoristi na čerpacích staniciach sú z dvoch tretín daňové poplatky pre štát, z menšej časti aj pre Ruského partnera.

Na základe podpísanej rámcovej dohody medzi Ruskom a Slovenskom, by Moskva mala v najbližších 15 rokoch dodávať na Slovensko až šesť miliónov ton ropy ročne. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo energetiky. Ruská vláda 30. októbra schválila návrh medzivládnej dohody o dodávkach ropy na Slovensko a transportu tejto suroviny cez slovenské územie. Na základe dokumentu by ropovodom Družba mohlo na Slovensko prúdiť ročne až šesť miliónov ton ropy. Rovnaké množstvo ropy bude prepravovaný cez slovenské územie do ďalších európskych krajín.

Rusku počas posledného novembrového týždňa vyprodukovalo 805 700 ton benzínu. Je to o 2,6 percenta viac než pred týždňom. V novembri to bolo 10,63 miliónov barelov ropy, kým v októbri 10,6 milióna barelov. V prepočte na tony dosiahla produkcia ropy v novembri  43 500 000, čo z Ruska robí svetového lídra, predstihlo tak Saudskú Arábiu, tretie sú USA.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy