Prehľad európskych miest: Elektrinu pre domácnosti máme siedmu najlacnejšiu

, TASR Foto: SITA

Na medzinárodných trhoch už nejaký ten čas klesajú ceny elektriny. Slovenské domácnosti to pocítia od januára budúceho roka, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví odklepol pre domácnosti v roku 2015 pokles o 5,03 %.

Výpočty alternatívnych dodávateľov elektrickej energie ČEZ Slovensko a Slovakia Energy hovorili o poklese aj 10 %. To by sa ale musel vývoj cien komodity na trhu udržať klesajúci trend. Treba však pripomenúť, že cena elektriny pre domácnosti sa skladá z 10 rôznych položiek, pričom približne 33 % celkovej ceny závisí od vývoja na komoditnom trhu a od nákladov a marže dodávateľa. Zvyšných 67 % ovplyvňuje štát prostredníctvom regulátora. Patria tam distribučné poplatky, poplatky za systémové služby, daň z pridanej hodnoty (DPH), odvod do Národného jadrového fondu či tarifa za prevádzku systému (TPS).

Zo štatistických porovnaní Eurostatu vyplýva, že na Slovensku sú jedny z najvyšších cien elektriny v Európe. V prípade domácností sa slovenské domácnosti nachádzajú až na 18. mieste. Česká republika má spomedzi 31 európskych krajín 12. najnižšie ceny elektriny pre domácnosti, Poľsko je na 13. mieste a Maďarsko na 15.

"Napriek tomu, že cena na trhu v ostatných piatich rokoch klesala, domácnosti výraznejšie profitujú v podobe nižších koncových cien len počas ostatného obdobia, čo znamená, že klesajúci cenový trend komodity vyvažoval rastúci trend ostatných položiek, ktoré do koncovej ceny elektriny pre domácnosti vstupujú," povedal pre TASR Michal Hudec zo spoločnosti energy analytics.

"Ak sa pozeráme samostatne na tarifu za prevádzkovanie systému, jej trend v ostatných rokoch je tiež kontinuálne rastúci, pričom najvyššie tempo rastu sme zaznamenali v rokoch 2009 – 2011, keď z pôvodných približne 2,7 eura/MWh vzrástla cena takmer na 14,9 eura/MWh. Cez TPS sa financuje nielen činnosť organizátora trhu s elektrinou, ktorým je na Slovensku OKTE, a. s., ale tiež aj ostatné aktivity, o ktorých podpore rozhodol štát: výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE), výroba elektriny z kombinovanej výroby a tiež podpora ťažby domáceho hnedého uhlia a výroba elektriny z neho," zdôraznil Hudec.

Súvisiace články

Aktuálne správy