Sväté slovo sponzora: Odstráňte kresťanský kríž z klubového loga!

, The Telegraph

Hlavne nestratiť sponzora, ktorý sľubuje "strategické spojenectvo". Real Madrid bol ochotný odstrániť kresťanský kríž zo svojho loga, len aby upokojil moslimské cítenie lukratívneho partnera. Spolupráca s Abu Dhabi bankou je dohodnutá na tri roky.

Prezident klubu Florentino Perez označil dohodu za "strategické spojenectvo s jednou z najprestížnejších inštitúcií na svete." Zmena dizajnu loga ale v skutočnosti ukazuje, kam až sú kluby ochotné ísť. Hoci aj obetovať časť svojej slávnej identity, len aby sa dostali k novým zdrojom príjmov.

Logo sa má objaviť na novej kreditnej karte banky, ktorá zároveň poslúži aj ako členská karta Real Madrid. "Viem, že miestni ľudia prežívajú každý zápas zvláštnym spôsobom, a že naše prepojenie s emirátmi stále silnie," povedal nedávno Perez. "Táto dohoda pomôže klubu, aby dobýval srdcia svojich nasledovníkov v Spojených arabských emirátoch."

Pôvodný logo s krížom sa bude aj naďalej používať v Európe. Po prvý krát sa kríž do loga dostal v roku 1920, následne v roku 1931 sa vytratil. Naspäť sa dostal opäť po desiatich rokoch.


Aktuálne rozhodnutie Realu Madrid prichádza v čase rastúcich obáv kresťanov na Blízkom východe, kde sú cieľom predstaviteľov Islamského štátu etnické čistky starovekých kresťanských komunít v Iraku a Sýrii, poznamenáva The Algemeiner. Odstránie kríža sa dá chápať aj ako porušenie medzinárodných noriem v oblasti slobody náboženského vyznania v Spojených arabských emirátoch. Tamojšia vláda zakazuje distribúciu inej než islamskej náboženskej literatúry pod hrozbou trestného stíhania, trestu odňatia slobody a vyhostenia. Zákon zakazuje, aby sa stavali kostoly, kde je zobrazený  kríž na vonkajšej strane stavby. Avšak, vláda nemá vždy dosah kontrolovať dodržiavanie tohto zákona, preto sa sporný symbol na niektorých budovách napriek zákazu objavuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy