Celebrity platiť vyššie dane nechcú, radšej sa luxusných domov zbavia

, Guardian;Telegraph Foto: SITA

Návrh šéfa labouristov Eda Milibanda na zavedenie zvýšenej dane na domy s vysokou hodnotou rozčúlil niektoré tváre šoubiznisu. Ak by táto kontroverzná daň, ktorá znevýhodňuje majiteľov honosných sídiel s hodnotou nad 2 milióny libier, prešla, Angelina Jolie by si vraj rozmyslela plánovaný nákup nehnuteľnosti v Londýne.

Pred časom americká herečka uviedla, že zháňa nehnuteľnosť v okolí britského hlavného mesta. V rozhovore pre správy britského Channel 4 ale povedala, že ju môže odstrašiť práve navrhovaná daň zo sídla. Angelina Jolie je na ostrovoch v rámci propagácie svojej plánovanej režisérskej kariéry, informuje The Guardian.

"Už prišli na to, že mám celkom rada Anglicko," povedala Jolie na adresu britských médií, ktoré podľa nej často špekulujú o tom, že sa spolu s manželom Bradom Pittom do krajiny presťahujú. "Už som tu žila a v budúcnosti by bolo príjemné mať tu záchytný bod pre moju prácu. Myslím, že nejaký druh kancelárie by bol pekný. "

Na to sa jej moderátor relácie Jon Snow opýtal, či by ju od kúpy odradila navrhovaná daň na drahšie domy. "Som celkom zodpovedná ohľadom peňazí. To by ma mohlo odradiť," prikývla Jolie.

Ed Miliband

Podľa špekulácií denníka The Telegraph si hollywoodska herečka nedávno prezerala luxusné sídlo za 25 miliónov libier v štvrti Marylebone neďaleko centra Londýna. Špeciálne dani by pritom podliehali už nehnuteľnosti nad 2 milióny libier, ktorých majitelia by platili niekoľko tisíc libier ročne. Za sídla s hodnotou nad 3 milióny potom sa bude podľa výpočtov London Evening Standard platiť daň mnohonásobne vyššia, a to až 30 tisíc libier.

"Labouristický návrh dane zo sídiel by nielen poškodil medzinárodnú reputáciu Londýna, ale tiež jeho prestíž ako mesta otvoreného pre obchod a investície a uvrhol by na majiteľov domov ešte väčšiu daňovú záťaž a potenciálne by tak pridusil trh," uviedol podľa International Business Times riaditeľ realitnej kancelárie Marsh a Parsons Peter Rollings.

Kritiku Jolie nasledovala nespokojnosť ďalšie celebrít, napríklad milionárskeho komika, scenáristu a moderátora Griff Rhysa Jonesa. Ten na začiatku novembra vyhlásil, že by potenciálna daň pre neho znamenala zaplatenie "kolosálnych daní" za domov v Londýne. Ak by návrh prešiel, opustil by vraj krajinu a radšej by býval v zahraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy